I Trondheim har ti entusiaster brukt det siste året på å utvikle Ducky, en app som skal vise deg hvordan de daglige gjøremålene dine påvirker klimaet.
Det høres kanskje ut som en oppskrift på dårlig samvittighet, men gründerne håper appen kan få folk til å tenke seg om to ganger før de setter seg i bilen eller hopper på et fly til København.
– Hvis du sparer penger på en varmepumpe til huset, kjøper du kanskje noe for de pengene du sparer. Og hver gang du bruker penger, fører det til et utslipp. Det er viktig at vi som mennesker blir bevisst på hva handlingene våre fører til, sier med-gründer Mads Simonsen til Teknisk Ukeblad.
Fikk dårlig samvittighet: Nå røkter den tidligere plattformsjefen bier
Skal gjøre klimaet personlig
Ved å la deg registrere alt fra en sykkeltur til jobben, hva du spiser til middag, hvilke plagg du kjøper og hva du gjør på jobb – skal man lett kunne holde oversikt over hvor mye CO2 man slipper ut.
Du kan også se hva andre brukere gjør, gi dem tommelen opp, samle poeng og gi utfordringer til andre.
– Hvorfor gjør man ikke noe når man vet at klimaproblemet er alvorlig? Inntrykket vårt er at folk ikke ser at det de gjør monner. Som enkeltperson er det vanskelig å føle at man kan håndtere klimakrisen. Vi håper appen kan være med på det, sier Simonsen.
Les også: I dette firmaet har alle ansatte aspergers
Vil tjene penger
Appen er fremdeles på utviklingsstadiet, men en gratis testversjon er tilgjengelig.
Målet for gründerne er å sikre nok finansiering de neste månedene til å gjøre den helt ferdig og samtidig få med større bedrifter på laget.
Innovasjon Norge er allerede en viktig støttespiller og finansierer i dag store deler av utviklingen.
– Vi må kunne generere en inntekt og leve av dette her. Vi har snakket med mange bedrifter og vil til høsten velge ut noen testbedrifter for å ha en brukersentrert videre utvikling, forteller Simonsen.
Les også: Så mye taper staten på elbil-fordelene
Vil bli store på bedriftsmarkedet
Håpet er at Ducky skal bli en viktig del av jobbhverdagen til nordmenn.
Simonsen sier det finnes en rekke studier som viser at mange er uengasjert i jobben sin og at flere føler på at arbeidet deres ikke monner positivt.
– Det man logger i Ducky trenger ikke nødvendigvis bare å være klimatiltak. Det handler også om arbeidsmiljø og å finne mening i arbeidsdagen. Vi håper vi kan lage en app som gjør at folk blir engasjert, mer produktive og gjør bevisste valg som gjør at man bidrar på arbeidsplassen sin. Hvis man føler at man bidrar for bedriften din, trives man bedre, sier han.
Les også: Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju
Testes i Trondheim
Det er med andre ord et lite stykke igjen før du og jeg har en fullt fungerende app på telefonen vår.
Men en viktig milepæl kommer i august når 500 mennesker skal teste appen under Pstereo-festivalen i Trondheim.
Håpet er at dette skal gi gode erfaringer og lette utviklingsarbeidet utover høsten.
Les også: Disse tjener best av teknologitoppene