ENERGI

Norsk energi sett fra Brussel

– Det ville jo sett helt merkelig ut hvis vi nå skulle sagt at i løpet av en par år skrur vi igjen Troll-feltet, i den situasjonen Europa er i nå, sier energijournalist Alf Ole Ask.

Norske politikere må sette seg inn i hva om kommer fra EU allerede på forslagsnivå. Når de er vedtatt, er det vel sent, mener Alf Ole As, som er journalist og korrespondent i Brussel for Energi og Klima.
Norske politikere må sette seg inn i hva om kommer fra EU allerede på forslagsnivå. Når de er vedtatt, er det vel sent, mener Alf Ole As, som er journalist og korrespondent i Brussel for Energi og Klima. Foto: Odd Richard Valmot
19. okt. 2023 - 16:26

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Få kjenner EUs energipolitikk bedre enn Alf Ole Ask, som er journalist i Energi og Klima og korrespondent i Brussel. De siste to årene har den erfarne journalisten rapportert hjem om hva som skjer i EU-hovedstaden. TU er blant nettstedene som publiserer artiklene hans.

Hvor kraftfulle EU-satsinger har blitt, har nok kanskje kommet som en overraskelse for mange nordmenn. Ask peker på at unionen nå tar raske og omfattende grep på både energi og sikkerhet.

– Jeg tror det var mange, da gassprisen var ganske høy, som så litt på oss som «Nå kommer vikingene igjen og raider oss», sier han på spørsmålet om hvordan Norges oppfattes i EU. Men det er ikke noe enhetlig syn på Norge i EU, poengterer han, for ulike land har ulike oppfatninger og utfordringer. 

Ask peker på tempoet i EUs beslutninger etter Russlands invasjon. Målene for utbygging av solkraft var ambisiøse å nå fram mot 2030. Nå ser det ut til at de når dem allerede i 2027. Mange nye direktiver er blitt til for å spare energi og for å kunne øke produksjonen. Mange har tatt til orde for å forlenge levetiden til mange av de eldste kjernekraftverkene i Europa for å gi den fornybare energien tid til å bygges ut. Og norsk olje- og gassproduksjon er det marked for en god stund.

– Det ville jo sett helt merkelig ut hvis vi nå skulle sagt at i løpet av en par år skrur vi igjen Troll-feltet, i den situasjonen Europa er i nå. Jeg tror våre allierte ville ha stusset, for å si det sånn, sier Ask.

Han peker også på at EU for alvor har innsett at elbiler vil kunne spille en stor rolle i klimaskiftet. Spesielt når man sørger for å få toveislading på plass, slik at de kan inngå som en energireserve. De har vedtatt at det skal være god tilgang på ladestasjoner, med kort avstand imellom, langs de store veiene og det gjennomføres.

EU-direktivene kommer enten vi vil eller ikke, og vi bør være mye mer proaktive, mener Ask:

– Tilpasser vi vår politikk til bildet eller vedder vi på at EU skal mislykkes?

Norske politikere må sette seg inn i hva om kommer allerede på forslagsnivå. Når de er vedtatt, er det vel sent, mener EU-korrespondenten. Dette er noe av det vi snakker om i dagens podkast.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.