Västerås: Etter to års hvile har ABB atter en gang avholdt sin Teknologidag overfor fagpressen. Den store forskjellen fra tidligere er at ABB har funnet tilbake til sine røtter - avansert automasjonsutrustning.
Hovedatrraksjonen var norsk - danske Charlotte Skourup, som viste frem sin revolusjonerende metode for programmering av lakkeringsroboter. Tidligere i år vant hun den prestisjetunge MIT Young Innovator pris for dette.
- Vi har i og for seg gått tilbake til metodene for programmering av de første lakkroboten, forteller hun. Den innebar at robotoperatørene førte roboten manuelt over flatene som skulle lakkeres samtidig som den lakkerte. Bevegelsene ble så programmert inn i roboten, og den utførte arbeidet nøyaktig slik operatørene viste den.
- Utstyret vi har utviklet i laboratoriet, og som foreløpig er på et forsøksstadium, tillater operatørene å gjøre det samme, men denne gang uten at roboten brukes. Vi bruker et kamera og brille og en peker som erstatter robotarrnen, forteller Skourup.
Når operatøren fører pekeverktøyet over flaten som skal lakkeres, ser han virtuelt i skjermen et bilde av området lakken vil bli påført med den lakkdysen som er montert på roboten. Programmeringen kan dermed skje uten at roboten brukes i programmeringsarbeidet. Skourup forteller at med et slikt system er det mulig for mindre lakkverksteder å anskaffe en lakkeringsrobot. Denne kan lakkere samtidig som roboten programmeres. I prinsippet kan dette da gjøres for bilverksteder er eller andre industrilakkerere og gir et bedre arbeidsmiljø.
Feil buss?
ABB viste også frem sitt nye system for bygningsautomasjon. Selskapet har laget en boks som kan inneholde komponenter for forskjellige funksjoner som alarmer, temperaturregulering, solavskjerming, adgangskontroll, brannvarslere osv. Alt i denne boksen koples til kommunikasjonsenhet som så sender informasjonen videre på en kommunikasjonsbuss, Electrical Installation Bus, som er en felles standard for byggautomasjon. Formålet med denne alt-i-ett-boksen er å redusere installasjons- og kablingskostnader. Systemet er tatt i bruk i stor skala på den kunstige øya som bygges opp i Dubai, med mer enn 1000 boenheter.
Representanten fra ABB kunne ikke svare på hvorfor i all verden denne enheten ikke var utstyrt med en kommunikasjonsboks med IP-adresse i stedet, slik at den kunne kommunisere over standard datanett i bygningen, og dermed blitt enda billigere å bruke.
Andre nyheter var kontrollsystemet System 800x, hvor ABB har utviklet moduler for å kunne kontrollere og styre tilstanden på utstyr over hele fabrikker, såkalt asset management. Dette gir en mulighet for å foreta forretningsmessige vurderinger i forhold til tilstanden i fabrikken, både i sanntid eller simulering av fremtid.
Rekordstort FoU-budsjett
ABBs nye sjef, Fred Kindle, hevder at ABB nå er over krisen og er i godt sig fremover. Bedriften har en vekst som er sterkere enn den vanlig veksten i de forskjellige landenes økonomier. - Det betyr at vi vinner markedsandeler og er på fremmarsj. Særlig er jeg fornøyd, fordi vi ikke vinner markedsandeler på pris, men på grunn av vår teknologi. Vi må alltid ligge fremst i teknologi skal vi klare oss i konkurransen fra lavkostland. Europeiske selskaper har ikke råd til å la være å ligge i fremste rekke teknologisk, sier han.
Markus Bayegan understreker viktigheten av dette ved å vise til at ABB aldri har puttet så mange penger inn i forskning som nå. - Fem prosent av vår omsetning går til FoU-virksomhet. Det som er særlig gledelig er at en større andel av dette er vår egen teknologiutvikling for å få frem nye produkter og er ikke i så stor grad knyttet til kundebestilte utviklingsoppgaver. Allikevel, vi gjør ingen utvikling med mindre vi har en kunde som er villig til å prøve utrustningen og er med på å spesifisere og kvalitetssikre at det vi gjør er riktig, forteller han.