gasskraftverk
Sammenlignet med et moderne gasskraftverk uten rensing, slipper det europeiske kullkraftverket som tar våre belastningsvariasjoner ved import og eksport, ut rundt regnet 2,8 ganger så mye CO 2 pr. kWh. (Jeg ser i denne sammenheng bort fra den spesielle og ikke særlig mer ønskverdige situasjonen med kjernekraften fra Kola.)
Tidlig i sommer sto Krf- politikere frem og foreslo bygging av gasskraftverk av sysselsettingshensyn. Resultatet av dette politikerutspillet var som forventet: Bondevik messet sin mantra - nei-til-sterkt-forurensende-gasskraftverk og fundamentalistiske miljøvernorganisasjoner raslet med sablene. Teknologisektoren på sin side synes generelt å ha bygget opp under symbolpolitikken ved høylydt å annonsere gassrenseløsninger, men med forbehold om langvarige (typisk 10 år) og kostbare (30-50 mill. kroner) utviklingsprogram. Og så ikke noe mer.
Det virkelig bekymringsfulle i denne situasjonen er imidlertid tidsaspektet: Vi har allerede minst 10 års ubesluttsomhet bak oss når det gjelder realiserbare planer. La oss tenke oss at vi fra i dag av satser kraftig og utvikler renseteknologi i løpet av 10 år og bygger i løpet av 5 år, dvs. frem til 2019. Hvis vi sammenligner de akkumulerte utslippsreduksjonene for dette tilfellet med de akkumulerte utslippsreduksjoner ved bygging av et urenset kraftverk i dag, så vil utslippsreduksjonene fra det rensede verk ha nådd igjen det urensede verk først i 2045, dvs. om 41 år fra i dag. Selv om renseprosjektet skulle mislykkes, fortsetter vi i det konvensjonelle anlegget med utslippsreduksjon på 65 prosent.(La meg her minne om at effekten er den samme enten vi importerer eller eksporterer el, og at en CO 2-avgift i denne sammenheng vil være kontraproduktiv.)
Skammen over å mislykkes på det formelle området i litt større grad enn vi ellers ville ha gjort, tåler vi å bære når det skyldes en reduksjon i de reelle utslipp. Jeg har her ikke berørt økonomien ved et gasskraftverk, eller ønskverdig selvforsyningsgrad i elsystemet. Heller ikke gasskraftkonsesjonenes skjebne i det fiendtlige landskap. Det som påpekes er det miljømessig klart positive i bygging av konvensjonelle gasskraftverk og at for hvert år som går uten at dette skjer akkumuleres de negative effektene. Det er sterkt forurensende.
Hans Goksøyr