Twitters hovedkontor ligger på Market Street, i sentrum av San Francisco. I tredje etasje i samme bygning ligger Runway, der over 80 nye startups leier kontorplass.
Der sitter norske Alexander Børve (39) som jobber hardt 12 timer i døgnet med sin netthelsetjeneste iDoc24. Han er født i Asker, men har tilbrakt store deler av livet i Tyskland, England og Sveits.
For to år siden kom han til Silicon Valley. Børve er utdannet lege med spesialisering i telemedisin og har utviklet appen First Derm som gir beskjed om hudsykdommer.
Jakten på kreftkuren: Jakten på kreftkuren: Her er norske forskere helt i front
Utslett og kreft
Den dekker alt fra mindre utslett til kreft. Brukeren fotograferer det aktuelle hudområdet og sender bildene til en lege som undersøker og gir beskjed om du bør ta kontakt med helsetjenesten.
Appen finnes også i en versjon for allmennleger som kan fotografere pasientens hud og deretter får en uttalelse fra en hudlege.
– Appen er enkel å bruke. Du tar ett bilde, beskriver problemet og trykker på ”send”. Vil du ha svar innen åtte timer koster det 100 dollar, innen 24 timer er prisen 40 dollar og innen to døgn koster det 25 dollar, forklarer Alexander Børve.
Legene som First Derm ansetter, sitter i seks forskjellige land. Man kan kommunisere med dem på engelsk, spansk, fransk, svensk, italiensk og kinesisk, men ikke på norsk.
– Det finnes bare fem millioner nordmenn. Vi har kunder i Norge, men de har ikke gitt uttrykk for noe sterkt ønske om å at appen burde finnes på norsk. For meg som entreprenør er det bedre å satse på store land som USA, Spania og Kina. Appen finnes heller ikke på tysk. I Tyskland vil man ikke betale for medisinsk hjelp av en app.
Les også: Asbest kan gi uhelbredelig kreft på bare to uker
Digital medisin
Digital medisin, der telemedisin er en del, snakkes det mye om i Silicon Valley akkurat nå. Det er forventet at apper og sporingsutstyr vil forandre helsetjenesten mye de nærmeste årene. Børve har holdt på med telemedisin siden 2007.
– Jeg var en av de første som så mulighetene, men når det gjelder sykdommer, må det forskes mye, så du vet at det fungerer. Du må hele tiden validere.
Alexander Børve har tidigere utviklet en tjeneste for ambulansepersonell som kunne brukes når de kom til et ulykkessted. De kunne ta bilder og sende direkte til sykehuset. Legene kunne da foreta en vurdering av hvilke ressurser det var behov for. Han fant imidlertid aldri noen kjøpere til systemet.
Ideen til First Derm fikk han gjennom en ekskjæreste.
– Min ekskjærestre var hudlege og synes det var slitsomt å gå på fester. Mange sa ”oj, er du hudlege" og viste frem en eller annen form for utslett. En gang var det en full mann som begynte å kle av seg. Det var ikke morsomt. Da forsto jeg at det kunne være behov for en lignende tjeneste som ambulansetjenesten, bare innen hud.
Les også:
Kjønnssykdommer
Alexander Børve har også laget en app som heter STD Triage. Der kan brukere anonymt sende inn bilder av sine eventuelle kjønnssykdommer.
– Jeg laget STD Triage mest av markedsføringshensyn da jeg kom til USA. Journalister elsker jo å skrive om pinlige lidelser. Det var veldig mange som sendte inn bilder til oss, men de ville ikke dele selv appen med sine venner. Derfor spres den ikke organisk. Folk vil ikke si: ”Jeg har en kjempefin app som i løpet av noen timer viser om du har en kjønnssykdom”. Det er jo pinlig å fortelle andre at man har det.
– Kan helsetjenesten spare penger på telemedisin?
– Vi har gjort studier som viser at det er mer effektivt og billigere å bruke vårt system mellom allmennleger og hudleger. Når det gjelder appen, behøver 70 prosent av dem som sender inn bilde ikke oppsøke lege. De kan i stedet gå til apotektet å kjøpe en salve. 30 prosent har noe som kan være farlig, og de anbefaler vi å oppsøke legen. Vårt system er veldig likt den rådgivningstjenesten man lenge har fått på telefon, men i stedet for å snakke med en sykepleier, får du svar fra en hudlege som har sett bilder av huden din.
– Det snakkes ofte om integritet når det gjelder digital medisin. Har dere løst det?
– Du er helt anonym. Vi har ingen innlogging, ingen e-post, ingen IP-adresse. Det er bare å ta bilde og sende. Du får et åttesifret saksnummer. Det er den eneste muligheten for å spore ditt tilfelle.
Les også: Slik gjør du mobilen om til et proft termokamera
Algoritmer om fem-ti år
– Lege Eric Topol skriver i sin bok om digital medisin, ”The Patient will see you now”, at for hudkreft og forandringer av fødselsmerker skal man kunne anvende en dataalgoritme i stedet for lege. Hva tror du om det?
– Algoritmer er sikkert noe vi kommer til å se i apper, men vi har ikke kommet dit ennå. Det kan kanskje ta fem til ti år til. I helsevesenet bruker man algoritmer innen f.eks. røntgen, men det er alltid en lege som gjør en vurdering etterpå. Det er heller ikke enkelt å få algoritmer til å fungere bra.
– Tror du at digital medisin kommer til å forandre helsetjenesten?
– Ja, den blir mer effektiv.
Les også: Derfor blir synet dårligere etter 40