Fredag morgen ble det klart at norske Arnt Gunvald Fredriksen ble Europas nest mest talentfulle ingeniør i European federation of Engineering Consultancy Associations årlige ingeniørkonkurranse.
Med det har den unge rådgiveren, som i fjor ble årets unge rådgiver, utmerket seg også utenfor landets grenser.
Verdt strevet
Kåringen ble annonsert under EFCAs årlige konferanse i Sofia. Fredriksen kom på andreplass, etter danske Kristoffer Sørensen fra Sweco Danmark.
– Det er moro. Dette viser jo at alle de lange kveldene og helgene med jobb har gitt resultater, sier han til Teknisk Ukeblad.
Fredriksen, som jobber i Multiconsult i Tromsø, har en doktorgrad i marin hydrodynamikk.
Han roses for å har vært sentral i flere viktige innovasjonsprosjekter, som for eksempel utforsking av muligheten for å bygge hengebru, flytebru eller rørbru over Sulafjorden.
Utover det daglige arbeidet har Fredriksen forelest ved NTNU samtidig som han har en sentral rolle for et oppdrag for Shells teknologigruppe i den Haag.
Tøff konkurranse
Det var til sammen 13 deltakere i finalen av konkurransen.
Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i Rådgivende ingeniørers forening (RIF), er svært stolt over å ha en nordmann blant vinnerne.
– Jeg har snakket med juryen som fortalte at det var ekstremt sterke kandidater i år, og sa at konkurransen har vært tøff. Han var en ekstremt sterk kandidat og vi er stolte over at Europas nest mest talentfulle ingeniør kommer fra Norge, sier hun.
Fredriksen var ikke den eneste nordmannen som gjorde det bra i konkurransen. Også Frode Seglem (31) fra WSP Norge fikk hederlig omtale av juryen.
Mindre hierarki
Det var flere både norske og danske deltakere blant de 13 finalistene, til tross for deltakere fra 25 medlemsland.
Hansteen mener den flate strukturen nordiske bedrifter har kan være noe av årsaken til at mange av årets finalister er nordiske.
– Norden har et veldig flat struktur i firmaene sine og slipper til de unge til på en annen måte enn i mange andre land. Når de unge får mye ansvar og satses på får de også muligheten til å vise hva de er gode for, sier hun.