OLJE OG GASS

Norsk ingeniørgigant søker patent på robotdrevet oljeplattform

Uten boligkvarter, helikopterdekk og livbåter.

Tegningene er hentet fra patentsøknaden med tillatelse fra Aker Solutions.
Tegningene er hentet fra patentsøknaden med tillatelse fra Aker Solutions. Bilde: Aker Solutions/Erlend Tangeraas Lygre
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
8. feb. 2016 - 13:00

Aker Solutions ser for seg en helautomatisk fremtid på oljeplattformer, ifølge to patentsøknader. Her er det ikke plass til oljearbeidere, roboter skal overta vedlikeholdsoppgavene.

Nylig ble den ene søknaden godkjent.

«Sammenlignet med eksisterende plattformer for hydrogenprosessering krever ikke anlegget ifølge oppfinnelsen boligkvarter, helikopterdekk, livbåter og flåter», heter det i patentsøknadene.

Bak ligger et ønske om å spare vekt og kostnader.

Ikke-brennbar atmosfære

Fremtidsvyene bryter med de fleste av forestillingene vi i dag har av et prosessanlegg på en oljeplattform.

«Måten prosessutstyr anordnes på i dag, og slik det har vært gjort i over 100 år, er basert på å gi personell tilgang til alt prosessutstyr og krever fysisk tilstedeværelse av personer (...)», heter det i søknadene.

Arbeidsroboter (15) kan bevege seg vertikalt inne i anlegget. <i>Foto: Aker Solutions</i>
Arbeidsroboter (15) kan bevege seg vertikalt inne i anlegget. Foto: Aker Solutions

Istedenfor beskriver de en oppfinnelse der prosessutstyret er lukket inn i en slags beholder med ikke-brennbar atmosfære. Der ser de for seg at robotene skal inspisere, vedlikeholde og reparere modulene i prosessanlegget.

«Oppfinnelsen baserer seg fullstendig på tilstandsbasert vedlikehold og bruk av robotteknikk», heter det i patentsøknadene.

Vis mer

Ikke helt nytt

Fra Aker Solutions understrekes det at selskapet har utviklet og levert designløsninger for ubemannede offshore-installasjoner i mange år og til en rekke markeder.

– I sum har vi levert designløsninger og engineering til mer enn 60 rimelige og enkle brønnhodeplattformer globalt, basert på gjenbruk og kombinasjon av eksisterende teknologi og løsninger, forteller Astrid Onsum i et skriftlig svar.

Hun leder forretningsområdet Engineering i Aker Solutions.

Både til Asia og Australia har selskapet levert løsninger for ubemannede plattformer. På norsk sokkel er den ubemannede Tambar-plattformen designet av Aker Solutions.

– En gang i fremtiden

Onsum forteller følgende om oppfinnelsene selskapet søker om å patentere.

– Patentsøknadene (som TU refererer til, red.anm) er en skisse av noe ganske annet, nemlig hvordan en prosessplattform kanskje kan se ut engang i fremtiden, hvor robotteknologi er tatt i bruk for å redusere vedlikeholdskostnader, forteller Onsum.

Hun understreker at en robotisering i stort omfang på norsk sokkel ligger flere år frem i tid.

Fra selskapets side understrekes det også at tegningene i patentsøknaden er skisser på mulige løsninger. De gjør mye annet med bruk av dagens teknologi for å få ned kostnadene på en kompleks prosessplattform.

– Vi jobber hele tiden med effektivisering og kostnadsreduksjon ved feltutviklingsløsninger, forteller Onsum.

Godkjente søknaden

Aker Solutions leverte inn den første patentsøknaden 22. april 2014. Nylig ble den godkjent.

– Vi godkjente søknaden 6. januar 2016, og har meddelt det til søkeren. Da gjenstår det noen formaliteter som søkeren skal gjøre, før det formelt sett er et godkjent patent, skriver Bjørn Lillekjendlie, direktør for patentavdelingen hos Patentstyret.

Det hører med til historien at Aker en drøy måned etter at de leverte søknaden i 2014, ba om fremskyndet behandling.

«(...) søkeren av kommersielle og strategiske årsaker har behov for en snarest mulig tilbakemelding», skrev Akers patentrådgivere da.

Den andre patentsøknaden ble levert for få måneder siden og er fortsatt til behandling.

Flere oppfinnelser

Oppfinneren er Finn Wichstrøm (67), som har jobbet i Aker-systemet i en årrekke. Han er også oppfinneren bak et system for å låre livbåter kontrollert på et ståltau fra oljeplattformer.

I søknaden pekes det også på at konvensjonelle oljeplattformer utnytter plassen lite optimalt, fordi alt orienteres mot horisontale flater.

«En konvensjonell innretning orienteres i forhold til horisontale overflater der personell kan bevege seg rundt, og alt settes opp for manuell håndtering av innretninger for inspeksjon, drift, vedlikehold og utskifting», heter det videre i søknaden.

«Driftskostnadene er høye, ettersom det kreves fysisk tilstedeværelse av personell ved utstyret som skal inspiseres, vedlikeholdes og skiftes ut», heter det i patentsøknaden.

– Betydelige besparelser

På grunn av den spesielle atmosfæren trenger ikke det elektriske utstyret å ha ex-standard og stålkvaliteten trenger heller ikke være korrosjonsbestandig.

«Elektrisk utstyr trenger heller ikke være beskyttet av sikkerhetsgrunner, ettersom personell ikke vil være til stede på installasjonen når plattformen er i drift», heter det i søknadene.

«Anlegget ifølge oppfinnelsen gir derfor betydelige besparelser når det gjelder vekt og kostnader sammenlignet med anlegg av kjent teknikk», heter det i søknadene.

– I en fjern fremtid

NTNU-professor Ingrid Schjølberg forteller at det i dag er et betydelig antall roboter involvert i undervannsoperasjoner offshore. Hun tror det vil ta lenger tid før det blir vanlig på installasjoner over havoverflaten.

– Topside er det fortsatt ett stykke å gå. I en fjern fremtid så vil vi nok ha en stor grad av ubemannende plattformer topside. Her vil roboter kunne spille en rolle, skriver Schjølberg.

Hun er direktør for NTNU havromvitenskap og teknologi, og professor ved Institutt for marin teknologi.

– Vi ser for oss ulike type robotsystemer både mobile enheter og fast installerte armer som kan gjøre enkle inspeksjons- og vedlikeholdsoppgaver slik som spyling og rengjøring, skriver professoren. Professoren kommenterer på generelt grunnlag.

Hun mener det er naturlig å starte med skinnegående roboter som gjør enkle oppgaver, og at det er lenger frem til helt mobile roboter.

Les patentsøknadene her og her (ekstern lenke).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.