ROMFART

Norsk instrument er først ut på romstasjonen ISS: Skal måle romværet

Eksperimentet blir en del av den danske ESA-astronauten Andreas Mogensens oppdrag Huginn.

Astronaut Andreas Mogensen ankommer den internasjonale romstasjonen.
Astronaut Andreas Mogensen ankommer den internasjonale romstasjonen. Foto: ESA
Hilde Lynnebakken, Titan.uio.no
15. sep. 2023 - 18:00

Seksjonen Fra forskning består av saker som er skrevet av ansatte i Sintef, NTNU, Universitetet i Oslo, Oslo Met, Universitetet i Agder, UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Sørøst-Norge og NMBU.

Det norskutviklede instrumentet m-NLP har vist seg å være et av verdens beste til å måle været i verdensrommet.

– At vi får plass på den internasjonale romstasjonen er en stor anerkjennelse, sier Wojciech Miloch, som leder romforskningsgruppa 4DSpace ved UiO.

Instrumentet m-NLP ble utviklet av dette miljøet for å måle elektrontetthet i rommet. Senere er elektronikken i instrumentet videreutviklet av norske Eidel AS.

m-NLP  er brukt på forskningsraketter, både norske, japanske og Nasas, og har blitt fløyet på flere satellitter og til månen. Romforskerne ved UiO har også bidratt til utvikling av instrumenter på ESAs romfartøy, som Rosetta, Cluster, og Bepi-Colombo, som nå er på vei til Merkur.

Mål: Varsle været i verdensrommet

Været i den øverste delen av atmosfæren vår er ikke preget av tørke eller flom, men sola styrer også her.

Fra sola strømmer solvinden: ladde partikler som reagerer med jordas magnetfelt og er opphav til nordlyset.

Solvinden forstyrrer elektronikk og kan gjøre GPS-en unøyaktig eller helt ubrukelig. Under solstormer må astronauter søke tilflukt, og de som driver satellitter, må gjøre tiltak.

Å kunne måle romværet, forstå dynamikken og etter hvert utvikle bedre værvarsler for rommet er derfor viktig for mange.

Espen Trondsen (t.v.) og Wojciech Miloch i 4D Space med en modell av instrumentet som skal til romstasjonen. <i>Foto:  Hilde Lynnebakken/UiO</i>
Espen Trondsen (t.v.) og Wojciech Miloch i 4D Space med en modell av instrumentet som skal til romstasjonen. Foto:  Hilde Lynnebakken/UiO

Oppholdet m-NLP-instrumentet får på den internasjonale romstasjonen ISS gir verdifulle data om forholdene i den ytterste delen av atmosfæren.

– Vi ønsker å forstå grunnleggende sammenhenger i ionosfæren, sier Miloch.

Hittil har forskerne studert ionosfæren i polområdene grundigst. Med målingene fra romstasjonen får de mer data fra lavere breddegrader.

– Det er store ustabiliteter også ved magnetisk ekvator, særlig etter solnedgang, forteller Miloch.

Designet og produsert på UiO

Instrumentet ble skutt opp med en varetransport fra Nasas oppskytningsfelt Wallops i Maryland 2. august.

Maren Charlotte Lithun, som jobber med produktutvikling ved instrumenteringslaboratoriet på UiO, har designet instrumentdelene.

– Jeg har lest noen tusen sider standarder og krav fra Nasa og ESA, sier hun.

Maren Lithun med designet hun har laget for instrumentet på romstasjonen. <i>Foto:  Hilde Lynnebakken/UiO</i>
Maren Lithun med designet hun har laget for instrumentet på romstasjonen. Foto:  Hilde Lynnebakken/UiO

For at ikke astronautene skal få hull i drakta, er det for eksempel krav om minst én millimeter avrunding av kanter. Spisse deler må merkes med advarsler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dansk astronaut monterer instrumentet

m-NLP-instrumentet skal etter alle solemerker pakkes ut og monteres på utsiden av romstasjonen av ESA-astronaut Andreas Mogensen.

Det norske instrumentet blir det aller første som får plass på modulen Bartolomeo, oppkalt etter lillebroren til Kristoffer Columbus, ettersom den er plassert på Columbus-modulen på romstasjonen.

Maren Lithun ved instrumentlaboratoriet fulgte oppskytingen av m-NLP. Til venstre er hun sammen med Ivar Egeland fra Eidel a.s. og Wolfgang Duerr fra Airbus Defence and Space GmbH. <i>Foto:  Privat</i>
Maren Lithun ved instrumentlaboratoriet fulgte oppskytingen av m-NLP. Til venstre er hun sammen med Ivar Egeland fra Eidel a.s. og Wolfgang Duerr fra Airbus Defence and Space GmbH. Foto:  Privat

– Siden vi er først, har utviklingen av instrumentet tatt mer tid enn vi trodde til å begynne med. Det har dukket opp nye krav og endringer underveis, sier Lithun.

Oppfølging og installering fortsetter i rommet, styrt fra Airbus i Bremen, med bistand fra både UiO og Eidel. Går alt etter planen, vil instrumentet bli montert på romstasjonen 18. september.

Artikkelen ble først publisert på Titan.uio.no

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.