FORSVAR

Norsk og svensk forsvar går sammen om jernbanevogner

Bane Nor har inngått en avtale med Forsvarsmateriell og den svenske Försvarsmakten om å anskaffe opp til 120 jernbanevogner.

Amerikansk materiell lastes på jernbanen i Narvik på vei til Sverige for Immediate Response i april og mai.
Amerikansk materiell lastes på jernbanen i Narvik på vei til Sverige for Immediate Response i april og mai. Foto: Marianne Henriksen, Bane NOR
David SøbergDavid SøbergJournalist
13. aug. 2024 - 08:46

Gjennom samarbeidsavtalen vil alle tre partene kjøpe vogner av samme type for å ivareta militære behov i Norge og Sverige, blant annet med transport av nye stridsvogner, skriver NTB i en pressemelding. 

– Avtalen innebærer en betydelig forbedring av kapasitet for militær transport på jernbanen både i Norge og Sverige, mellom landene og til andre land i Europa, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i Bane Nor.

Når de norske vognene ikke benyttes av Forsvaret, kan de brukes internt i Bane NOR og leies ut til sivil godstransport som inkluderer tung last. Bane NOR kjøper ti jernbanevogner som pilotanskaffelse.

– Jernbanen blir enda mer attraktiv for transport av tungt sivilt gods, samtidig som beredskapsevnen til jernbanen styrkes, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Et godstog frakter malm på Ofotbanen.
Les også

Havnesjef: Forventer dobbeltspor på Ofotbanen med nytt nordisk militært samarbeid

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.