Det har lenge vært hevdet at Norge har en todeling i sin økonomi, der olje- og gassindustrien står på den ene siden, mens øvrig industri står på den andre.
Både Norsk Industri, tidligere statsminister Jens Stoltenberg, og en rekke andre har snakket om dette.
I dag presenterte interesseorganisasjonen for olje og gassnæringen sin årlige konjunkturrapport, en rapport som konkluderer med at det fortsatt er utsikter til høy aktivitet på norsk sokkel.
Les også: Derfor må mobilene bo på hotell
Hvem er hvor?
Av rapporten går det blant annet frem at Norsk olje og gass ikke mener det er noen grunn til å bekymre seg for den såkalte todelingen i norsk økonomi.
– Mens vår tradisjonelle eksportindustri har møtt en stadig lavere internasjonal etterspørsel, har bekymringen rundt en todelt næringsutvikling blitt stadig større. Mange frykter at petroleumsnæringen blir for dominerende på bekostning av vår tradisjonelle industri. Vi mener denne frykten er ubegrunnet, skriver Norsk olje og gass i rapporten.
Fagsjef for økonomi, Bjørn Harald Martinsen, sier at han ikke helt forstår begrepet.
– Vi har sett på den nominelle veksten i norsk økonomi i løpende priser. Deretter har vi sett på hvor vekstbidragene kommer fra. Når man gjør det, finner vi at det er kun en tiendedel av disse vekstbidragene som kommer fra oljeindustrien. Det betyr at 90 prosent kommer fra andre sektorer av norsk økonomi. Da lurer jeg på, når vi snakker om todelingen av norsk økonomi, hvem er på hver side av denne todelingen, sier Martinsen til Teknisk Ukeblad.
Les også: – Oljenæringen pælmer penger etter folk
Olja mot røkla?
– Det vi får inntrykk av i denne debatten, er at oljevirksomheten tordner avgårde på den ene siden, mens det går litt dårligere på den andre siden. Det er ikke dette tallene viser. Så om man skal snakke om en deling av økonomien, må man i så fall snakke om en flerdeling, sier han.
Dette stiller Norsk olje og gass-sjefen Gro Brækken seg bak.
– Jeg mener at todelingen er et uheldig begrep. Det gir et inntrykk av at det er olja mot røkla. Det er ikke sånn, sier hun.
Les også: Oljevarsler fikk sparken på dagen
10 ganger høyere
I rapporten står det videre at petroleumsnæringen har bidratt til at norsk økonomi de siste årene har kunnet vise til gode vekstrater i en periode hvor «våre nærmeste handelspartnere har slitt med lavkonjunktur, gjeldskrise og økende arbeidsledighet».
– Leveranser til oljenæringen har vært et viktig ekstra ben å stå på når markedene i utlandet har sviktet, og har for mange bedrifter sikret videre drift som ikke hadde vært mulig uten dette bidraget. Erfaringer fra leveranser til en teknisk krevende petroleumsnæring kan samtidig komme godt med når internasjonale markeder igjen bedrer seg. Det er på det rene at perioder med høy lønns- og kostnadsvekst i petroleumsnæringen har bidratt til å løfte kostnadene også i andre næringer, skriver organisasjonen, og peker på investeringsnivået i oljen kontra fastlands-Norge.
– Mens de årlige investeringene i petroleumsnæringen i perioden 2005-2012 økte med 74 milliarder kroner, var den tilsvarende økningen i privat og offentlig forbruk samt investeringer i fastlands-Norge 10 ganger høyere.
Les også: