ENERGI

Norsk olje og gass suspenderer de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil

Og Lukoil har sagt opp sitt medlemskap.

Lukoil er suspendert fra organisasjonen Norsk olje og gass og har desssuten sagt opp medlemskapet sitt. Bildet er fra en Lukoil-plattform i Russland.
Lukoil er suspendert fra organisasjonen Norsk olje og gass og har desssuten sagt opp medlemskapet sitt. Bildet er fra en Lukoil-plattform i Russland. Foto: Vitaly Nevar/Reuters/NTB
1. mars 2022 - 11:26

Styret i Norsk olje og gass har vedtatt å suspendere de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil på grunn av Ukraina-invasjonen.

– I lys av Ukraina-situasjonen har styret i Norsk olje og gass vedtatt å suspendere de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil, sier styreleder Monica Th. Bjørkmann i Norsk olje og gass.

– For øvrig har Lukoil i dag sagt opp medlemskapet sitt i Norsk olje og gass, sier hun.

Norsk olje og gass er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for selskaper som driver på norsk sokkel. 

Oppfordret til å kutte alle bånd

Rødt og MDG oppfordret mandag interesseorganisasjonen til å gjøre nettopp dette.

– Det sier seg selv i situasjonen vi er kommet i nå, at russiske petroleumsselskaper ikke kan være en del av paraplyorganisasjonen Norsk olje og gass. Nå er det på tide at de kutter alle bånd og avslutter medlemskapet deres, sa nestleder Arild Hermstad i MDG til NTB.

Stadig flere norske selskaper tar grep etter den russiske invasjonen av Ukraina. Mandag besluttet styret i Equinor å stanse nye investeringer i Russland og å starte prosessen med å gå ut av eksisterende samarbeidsprosjekter i landet.

Har eierandeler i Barentshavet

Ifølge oversikten til Oljedirektoratet, har de to selskapene lite aktivitet på norsk sokkel. Lukoil har en 20 prosents eierandel i én lisens på norsk sokkel, mens RN Nordic per i dag ikke har eierandeler i noen. 

Lisensen Lukoil er inne i er utvinningstillatelse 858, i det omstridte området i Barentshavet Sørøst. Her ligger prospektet Stangesting, hvor operatør Aker BP i fjor boret den første letebrønnen

Det ble funnet gass, men funnet er så lite at det ikke anses å være økonomisk lønnsomt. Meldingen i juli var likevel at rettighetshaverne vil vurdere funnet sammen med gjenværende prospekter i utvinningstillatelsen. Også Petoro og Equinor har eierandeler i lisensen. 

Lukoil har tidligere vært inne i flere lisenser på norsk sokkel. RN Nordic har tidligere hatt andeler i lisens 713 i Barentshavet, som ikke lenger er en aktiv lisens. 

Økte olje- og gassinvesteringer skyldes først og fremst høyere kostnader for felt i drift.
Les også

Årets olje- og gassinvesteringer anslås å nå 257 milliarder kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.