FORSVAR

Bulgarsk sikkerhetstjeneste: Norskeid selskap ikke involvert i handel av personsøkere

Det har gått millioner inn og ut av kontoen til det bulgarske selskapet som skal være stiftet av en nordmann. Fredag konkluderer bulgarske myndigheter at selskapet ikke sendte varer via landet.

Dette skal være en av personsøkerne som ble sprengt i Libanon. Innfelt bilde viser Gold Apollos modell AR-924.
Dette skal være en av personsøkerne som ble sprengt i Libanon. Innfelt bilde viser Gold Apollos modell AR-924. Foto: Balkis Press/ABACA/Shutterstock, Gold Apollo
20. sep. 2024 - 07:46 | Endret 20. sep. 2024 - 11:08

Saken oppdateres.

Bulgarske myndigheter undersøker nå en kjede av skallselskaper som kan ha blitt brukt til å skjule hvem som solgte personsøkerne til Hizbollah. Et av selskapene knyttes til en nordmann, skriver VG.

Et norskeid selskap ble torsdag omtalt av landets myndigheter til å ha en forbindelse med handelen av personsøkerne som ble brukt i et angrep mot Hizbollah i Libanon tirsdag.

Har konkludert

Fredag morgen skriver den bulgarske sikkerhetstjenesten Dans at det aktuelle selskapet ikke var involvert i salg, kjøp eller handel med personsøkere i Bulgaria.

Sammen med landets finanstilsyn, tollvesen og innenriksdepartementet har sikkerhetstjenesten undersøkt forholdene rundt selskapet.

– Resultatet av kontrollene som er utført, fastslår utvilsomt at ingen kommunikasjonsenheter ble importert, eksportert eller produsert i Bulgaria sett i sammenheng med de som ble sprengt den 17. september Libanon og Syria, skriver Dans i en pressemelding.

Det er heller ikke avdekket at selskapet eller dets norske eier har gjennomført transaksjoner som omtalt i medier over hele verden, skriver Dans, og legger til:

– Dataene fra inspeksjonene indikerer at selskapet ikke utførte finansielle operasjoner som faller innenfor virkeområdet til lov om tiltak mot finansiering av terrorisme, og heller ikke opprettholdt kommersielle forhold med enkeltpersoner og juridiske enheter underlagt restriktive tiltak i henhold til sanksjonsregimer til FNs sikkerhetsråd og EUs råd, skriver Dans.

Jobber fortsatt med saken

En pressemedarbeider i den bulgarske sikkerhetstjenesten opplyser til VG at landets myndigheter fortsatt jobber med saken selv om de har konkludert med at selskapet som knyttes til nordmannen ikke er involvert i handelen med personsøkerne. 

– Vi jobber sammen med våre partnere i Europa om saken, sier den ikke navngitte talspersonen til VG.

New York Times har tidligere skrevet at tre skallselskaper ble brukt for å lure den libanesiske, sjiamuslimske islamistbevegelsen inn i handelen om personsøkerne som drepte minst 12 og skadet over 3000 i Libanon tirsdag.

Norsk politi undersøker 

Ifølge regnskaper VG har fått tilgang på har det norsk tilknyttede selskapet fått nærmere 16 millioner inn på konto i 2022 og 2023.

På selskapets adresse i Bulgaria er det ingen reell drift, bare et kontor som huser postboksene til hundrevis av bedrifter, ifølge avisen. 

VG skriver at nordmannen står oppført som eier i stiftelsesdokumentene, og har signert regnskapene de siste årene.

Oslo politidistrikt skrev torsdag at de hadde startet innledende undersøkelser av mannen som er bosatt i Norge. Det er ikke kjent hva disse undersøkelsene går ut på.

Minst 37 mennesker ble drept og flere tusen såret da hundrevis av personsøkere og walkietalkier tilhørende Hizbollah-medlemmer eksploderte henholdsvis onsdag og torsdag denne uken.

Fra rådsmøtet i den Internasjonale havbunnsmyndigheten tidligere i juli.
Les også

VG: Kritiske til havbunnsmineral-hemmelighold

– Komponentene er av lav kvalitet

Hizbollah, Libanon og andre regionale aktører anklager Israel for å stå bak angrepet med de taiwanske Gold Apollo-personsøkerne som skal være produsert av Budapest-baserte BAC.

Selskapet hadde lisens til å bruke merkenavnet til det taiwanske selskapet.

Taiwans økonomiminister Kuo Jyh-huei sier at de har gjort egne undersøkelser og konkluderer med at delene som ble brukt i de flere tusen personsøkerne som eksploderte ikke har sin opprinnelse på øya.

– Komponentene er integrerte kretser av lav kvalitet og batterier, opplyste Jyh-huei til journalister fredag, melder NTB.

– Jeg kan med sikkerhet si at de ikke ble laget på Taiwan, sier Jyh-huei.

Gold Apollos grunnlegger og styreleder, Hsu Ching-kuang, ble torsdag avhørt av påtalemyndigheten og deretter løslatt.

NVE vet ikke akkurat hvor stor økning i nettleien blir. Det avhenger av hvor store nettinvesteringene faktisk blir. I tillegg spiller strømprisen, rentenivået, forbruksutviklingen og Statnetts flaskehalsinntekter inn, skriver VG.
Les også

NVE: Nettleien vil gå til himmels

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.