– Vi jobber sammen med våre partnere i Europa om saken, sier den ikke navngitte talspersonen til VG.
Saken oppdateres.
Bulgarske myndigheter undersøker nå en kjede av skallselskaper som kan ha blitt brukt til å skjule hvem som solgte personsøkerne til Hizbollah. Et av selskapene knyttes til en nordmann, skriver VG.
Et norskeid selskap ble torsdag omtalt av landets myndigheter til å ha en forbindelse med handelen av personsøkerne som ble brukt i et angrep mot Hizbollah i Libanon tirsdag.
Har konkludert
Fredag morgen skriver den bulgarske sikkerhetstjenesten Dans at det aktuelle selskapet ikke var involvert i salg, kjøp eller handel med personsøkere i Bulgaria.
Sammen med landets finanstilsyn, tollvesen og innenriksdepartementet har sikkerhetstjenesten undersøkt forholdene rundt selskapet.
– Resultatet av kontrollene som er utført, fastslår utvilsomt at ingen kommunikasjonsenheter ble importert, eksportert eller produsert i Bulgaria sett i sammenheng med de som ble sprengt den 17. september Libanon og Syria, skriver Dans i en pressemelding.
Det er heller ikke avdekket at selskapet eller dets norske eier har gjennomført transaksjoner som omtalt i medier over hele verden, skriver Dans, og legger til:
– Dataene fra inspeksjonene indikerer at selskapet ikke utførte finansielle operasjoner som faller innenfor virkeområdet til lov om tiltak mot finansiering av terrorisme, og heller ikke opprettholdt kommersielle forhold med enkeltpersoner og juridiske enheter underlagt restriktive tiltak i henhold til sanksjonsregimer til FNs sikkerhetsråd og EUs råd, skriver Dans.
Jobber fortsatt med saken
En pressemedarbeider i den bulgarske sikkerhetstjenesten opplyser til VG at landets myndigheter fortsatt jobber med saken selv om de har konkludert med at selskapet som knyttes til nordmannen ikke er involvert i handelen med personsøkerne.
New York Times har tidligere skrevet at tre skallselskaper ble brukt for å lure den libanesiske, sjiamuslimske islamistbevegelsen inn i handelen om personsøkerne som drepte minst 12 og skadet over 3000 i Libanon tirsdag.
Norsk politi undersøker
Ifølge regnskaper VG har fått tilgang på har det norsk tilknyttede selskapet fått nærmere 16 millioner inn på konto i 2022 og 2023.
På selskapets adresse i Bulgaria er det ingen reell drift, bare et kontor som huser postboksene til hundrevis av bedrifter, ifølge avisen.
VG skriver at nordmannen står oppført som eier i stiftelsesdokumentene, og har signert regnskapene de siste årene.
Oslo politidistrikt skrev torsdag at de hadde startet innledende undersøkelser av mannen som er bosatt i Norge. Det er ikke kjent hva disse undersøkelsene går ut på.
Minst 37 mennesker ble drept og flere tusen såret da hundrevis av personsøkere og walkietalkier tilhørende Hizbollah-medlemmer eksploderte henholdsvis onsdag og torsdag denne uken.
– Komponentene er av lav kvalitet
Hizbollah, Libanon og andre regionale aktører anklager Israel for å stå bak angrepet med de taiwanske Gold Apollo-personsøkerne som skal være produsert av Budapest-baserte BAC.
Selskapet hadde lisens til å bruke merkenavnet til det taiwanske selskapet.
Taiwans økonomiminister Kuo Jyh-huei sier at de har gjort egne undersøkelser og konkluderer med at delene som ble brukt i de flere tusen personsøkerne som eksploderte ikke har sin opprinnelse på øya.
– Komponentene er integrerte kretser av lav kvalitet og batterier, opplyste Jyh-huei til journalister fredag, melder NTB.
– Jeg kan med sikkerhet si at de ikke ble laget på Taiwan, sier Jyh-huei.
Gold Apollos grunnlegger og styreleder, Hsu Ching-kuang, ble torsdag avhørt av påtalemyndigheten og deretter løslatt.