NETTARKIV

Norsk regulator sparer energi

I NORGE:Den første installasjonen i Norge er i Kirkeveien i Oslo med 21 leiligheter. I boksen er det også bygget inn en GPRS-mobilsender som kommuniserer driftsdata med et selskap som overvåker slike installasjoner.
I NORGE:Den første installasjonen i Norge er i Kirkeveien i Oslo med 21 leiligheter. I boksen er det også bygget inn en GPRS-mobilsender som kommuniserer driftsdata med et selskap som overvåker slike installasjoner. Bilde: Compak Skandinavia
8. sep. 2008 - 15:21

De fleste leiligheter med vannbåren varme regulerer radiatorene med systemer som er basert på utetemperatur. Ulempen er at det ofte gir store variasjoner i innetemperaturen fordi lufttemperaturen ikke er det eneste som påvirker den. Er det mye sol en vinterdag, kan det gi mye strålevarme inn, selv om luften ute holder seg like kald.

Løsningen er å bruke innetemperaturen som utgangspunkt for å regulere temperaturen på vannet som sirkulerer i bygningen.

Enkel å montere

Slike systemer finnes, men de fleste koster svært mye i anskaffelse og montering. Montasjekostnaden kan fort løpe opp i 50 000 til 60 000 kroner. Det har det norske selskapet Compak Skandinavia AS gjort noe med. De har utviklet en shuntregulator for leilighetsbygg som både regulerer temperaturen mye bedre og som er veldig enkel å montere.

–I stedet for å bruke mye utstyr og trekke masse kabler, baserer vi oss på noen sensorer i enkelte leiligheter, og bruker strømnettet til å kommunisere med regulatoren. Det gjør at vi slipper unna med en veldig enkel montasje. Regulatoren benytter sensordataene til å finne riktig temperatur på vannet, og vi slipper å forholde oss til utetemperaturen, sier administrerende direktør i Compak Skandinavia , Karl-Erik Lindberg.

Garanterer lavere energikostnader

Lindberg garanterer at brukerne vil spare minst fem prosent av energien til oppvarming. Hvis ikke, får brukerne utstyret uten kostnad.

– Vi lager slike garantiavtaler med alle brukerne, men vi har til gode å gi bort anlegget ennå. Noen opplever at energikostnaden går ned opptil 30 prosent, og det viser hvor mye et anlegg som baserer seg på ute temperatur kan sløse med varme. Slike svingninger er også ganske ubehagelige for de som bor i leilighetene, sier Lindberg.

Regulatoren Macrotherm har vært felttestet gjennom flere år i Borås i rundt hundre bygninger, men nå vil de for alvor gå inn i det norske markedet. Lindberg påstår at tilbakebetalingstiden er fra seks måneder til tre år i bygg som inneholder ti eller flere leiligheter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.