21. september ble EU Navamedics produkt Glucomed godkjent som legemiddel.
Snart klart
- Dette er et stort gjennombrudd for oss. Vi har signert avtaler med en rekke sterke partnere for salg og distribusjon. Vi regner med å kunne lansere i Europa fra og med andre kvartal neste år, forteller gründer Øyvind W. Brekke.
Storlansering
Selskapet har blant annet fått på plass en distribusjonsavtale med Grünenthal for produktet Glucomed/Flexove i Tsjekkia, Slovakia, Polen, Russland, Ukraina, Kasakhstan og Hviterussland.
Rekeskall som basis
Navamedic er bygget opp rundt gründer Brekkes diplomoppgave fra NTNU, der han klarte å fremstille langt mer glukosamin fra rekeskall enn andre.
Ingrediensene er rekeskall, rent vann og energi.
Enormt marked
Glukosamin er en generisk aktiv substans mot slitasjegikt, som er en kronisk sykdom som rammer stadig flere verden over.
- Slitasjegikt rammer over 50 prosent av alle mennesker over 65 år, understreker Brekke.
Han anslår markedet til å være rundt ti milliarder kroner årlig på verdensbasis. Det inkluderer både legemidler og helsekostprodukter.
Fabrikk på Senja
Navamedics mål er å bli en ledende produsent av medisiner basert på glukosamin. Selskapet bygger nå egen fabrikk vegg i vegg med en allerede eksisterende rekefabrikk på Senja.
- Vi har tilgang til råstoffet rekeskall, som vi tror vil bli en knapphetsfaktor etter hvert, sier Brekke.
Lite tilrettelegging
Fabrikken har et budsjett på i underkant av 10 millioner kroner og skal åpnes i 2007.
- Det er viktig at virkemiddelapparatet fungerer. Vi hadde ikke vært i stand til å realisere fabrikken uten støtte fra Innovasjon Norge. Skattesystemet i Norge legger ikke til rette for gründervirksomhet. Jeg har satset veldig mye på denne ideen, sier Brekke.
Kapitalkrevende
- Snittinvesteringen for et nytt patentert legemiddel ligger rundt 800 millioner euro. Bare omlag 20 nye produkter blir godkjent i verden i året. Det er lett å forstå at det ikke kommer mange norske produkter på markedet, hvis vi ser på hvor mye vi bruker på forskning sammenlignet med andre land.
Glucomed er derimot ikke et forskningsbasert legemiddel og har ikke patentbeskyttelse.
Langt på 4 år
- Da kreves ikke like høye investeringer for å komme ut på markedet, påpeker Brekke.
Selv om selskapet ennå ikke går i pluss, er han fornøyd med å ha kommet så langt på fire år.
- I forhold til bransjen vi opererer i har vi kommet langt på forholdsvis kort tid. Det er vi utrolig fornøyd med, sier gründeren.
Populær på børsen
Navmadic har i høst, som flere andre børsnoterte bioteknologiselskaper, opplevd en kraftig oppgang på Oslo Børs.
- Det har skjedd et skifte. Norge har fått flere børsnoterte kvalitetsselskaper, men vi ligger fortsatt flere år bak våre naboland Sverige og Danmark, som har langt flere store biotekselskaper, sier finansanalytiker i Parento, Jørn Lyshoel.
Norge må satse
- Hvorfor henger Norge etter?
- Det er rett og slett kultur. Vi har satset for lite på forskning, sier analytikeren, som mener at forskningsbudsjettet må økes.
- Vi må få en forståelse for at en satsing på forskning i noen år vil gi en større gevinst.