OLJE OG GASS

Norsk skifergass blir liggende i bakken

Ikke hjemme: Statoil satser stort på skifergass i USA. Det vil selskapet neppe gjøre i Norge. Illustrasjonen viser et eksempel på skifergassutvinning med flere brønnplasseringer. Hvert brønnområde har seks produserende brønner.
Ikke hjemme: Statoil satser stort på skifergass i USA. Det vil selskapet neppe gjøre i Norge. Illustrasjonen viser et eksempel på skifergassutvinning med flere brønnplasseringer. Hvert brønnområde har seks produserende brønner. Bilde: Statoil
Per Lars Tonstad
3. nov. 2010 - 07:58

Store forekomster av skifergass i USA og andre land har presset gassprisene nedover. I Europa har IEA anslått skifergass-ressursene til 35.000 milliarder kubikkmeter, mens en annen kilde hever anslagene til gigantiske 156.000 milliarder kubikkmeter gassreserver (IHS Cambridge Energy Research Associates).

Men skifergass forlenger neppe petroleumsæraen i Norge.

– Det er skifergass på norsk sokkel, men i overskuelig framtid vil den bli for dyr å produsere, sier kommunikasjonsrådgiver Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet til Teknisk Ukeblad.

I Europa skal konsortiet GASH (GasShalesInEurope) i de kommende tre årene kartlegge skifergass-potensialet. Arbeidet ledes fra Potsdam. Ifølge Vaage Melberg har land som Sverige, Polen, Tyskland, Ungarn, Frankrike, Italia og England har skifergass-bassenger som kan utvikles på sikt.



– Gassen har kokt bort

Geolog Ola Magne Sæther i Norge Geologiske Undersøkelser sier at skifergass finnes i svartskiferen (alunskiferen) som blant annet forekommer rundt Oslo og på Andøya.

– Men disse skiferlagene er blitt utsatt for så mye metamorfofose (trykk fra overliggende bergarter, red.anm.), høyt trykk og temperatur at det meste av gassen nok allerede er kokt bort, sier Sæther til Teknisk Ukeblad.

Svartskifer-beltet fra Oslo går også inn i Sverige. I Malmö-området driver Shell forsøk med utvinning av skifergass. Sæther mener at kommersiell utnyttelse av skifergassen er en økonomisk risikosport.

– Produksjon av olje og gass fra Nordsjøen er som å stikke ei nål i en ballong, oljen tyter lett ut på grunn av naturlig trykk, vi får rikdommen levert rett i båten. For å utvinne 25 fat nordsjøolje, trengs en energimengde lik ett fat olje. Når det gjelder tjæresand, får vi bare igjen fem fat olje for hvert fat. Forholdet er neppe bedre for skifergass, sier Sæther.

ULØNNSOMT: Oljeanalytiker Jarand Rystad tror ikke det vil være lønnsomhet i norsk skifergass på lang tid. FOTO: Anders Steensen Anders J. Steensen

Europa mangler industrien

– Har man da for store forventninger til skifergass?

– Det økonomiske potensialet får andre vurdere. I Texas har man lyktes. Men man må ikke gå i fellen å ekstrapolere glansen fra Texas og overføre den til andre geologiske formasjoner. Det er ikke det samme å utvinne skifergass på 500 meters dyp som på 5000 meters dyp. Energiprisen og vurderinger av forsyningssikkerheten av energi vil ha stor innvirkning på hvordan skifergass-forekomstene vurderes framover, mener Sæther.

Olje- og gassanalytiker Jarand Rystad i Rystad Energy mener det vil lønne seg å produsere fra mange gassfelt i Nordsjøen før skifergass-forekomstene blir drivverdige,

– Mange premisser må sammenfalle for at det skal blir mulig å utvinne skifergassen. I Europa har vi ikke den industrien som trengs. Vi har 40-50 landrigger, mens de har 2000 i USA. Fra 2020 og utover kan skifergass muligens få betydning i Europa, sier Rystad til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.