Fabrikken Vetro Solar planlegger å bygge ligger i den såkalte Solar Valley i Thalheim øst i Tyskland.
Fabrikken blir verdens største anlegg for prosessering og produksjon av glass til solarindustrien.
– Vi har valgt å ligge her fordi vi da kommer til å ligge like i nærheten av de største kundene. Rundt 50 prosent av alle solceller leveres fra Tyskland, opplyser Anders Gaudestad.
Strengere krav
Det haster for flere av solcelleprodusentene å få tilgang til nytt glass for sine solceller.
Snart kommer en nye standard for testing av solcellepaneler. Den setter nye og strengere krav til glasset enn dagens løsninger, ifølge Gaudestad.
Trenger egen produsent
Vetro Solar har sitt hovedkontor i Kristiansand. Det består av folk som har hatt nær tilknytning til glassindustrien og til solindustrien.
– Vi ser at det er et behov for å få bedre glassløsninger for solcelleindustrien. For verdens glassprodusenter utgjør behovet under en prosent av totalforbruket av glass, og derfor har ikke spesialløsninger for solcelleindustrien stått øverst på disse bedriftenes prioriteringsliste. Vi har undersøkt i markedet og funnet at nettopp en leverandør av spesialglass står på ønskelisten til mange av solcelle- og tynnfilmprodusentene, sier Gaudestad.
Har industriklyngen
Siden de største kundene ligger i Tyskland og det er her det finnes en industriell klynge for viderebearbeiding av wafere til solceller, var det naturlig å legge bedriften hit. I tillegg er det god tilgang på arbeidskraft og råvarer som sand og dolomitt.
– Med den produksjonskapasiteten vi legger opp til så trenger vi 50 – 70 trailere daglig med råstoff til glassproduksjonen. Da er det greit å ligge i nærheten av råstoffleverandørene. I tillegg er det selvfølgelig mulig å få betydelige subsidier til investeringen gjennom EU-systemet. De foreløpige tallene viser at EU kan bidra med over 400 millioner kroner.
Bearbeiding sentralt
Selve prosessen for å framstille glasset, er ikke ny. Der vil de bruke den såkalte float-prosessen, hvor det flytende glasset helles ut over flytende tinn.
– Da vil glasset legge seg over tinnet akkurat som olje legger seg på vann. Vår spesialitet blir den videre bearbeidingen av glasset hvor det er mye å hente for å øke solcellenes evne til å omdanne solenergien til elektrisk energi.
Samarbeider med IFE
Vetro Solar har et nært samarbeid med Institutt for Energiteknikk, IFE, for å utvikle riktig glass. Det gjelder tekstur i glasset, tjukkelser, tilskjæring og andre prosesser.
– Dette vil være vår teknologi og vi utelukker ikke at vi kommer til å patentere en god del av disse prosessene, sier Gaudestad.
Trenger egenkapital
Investeringen i den nye fabrikken kommer på rundt 3,2 milliarder kroner. Gaudestad kan fortelle at de arbeider med å få inn investorer slik at de kan få reist tilstrekkelig med egenkapital til prosjektet.
– Vi er i kontakt med både store norske bedrifter som kan tenkes å gå inn i dette markedet samt utenlandske industrielle investorer. Også tyske banker er interesserte i å bidra med nødvendig kapital for å få fabrikken realisert, sier han
Starter bygging i høst
Planene går ut på å starte byggingen allerede i løpet av høsten. Utbyggingen av anlegget vil være trinnvis slik at kontantstrømmen kan starte relativt tidlig.
– Det vi venter på er at en av de største kundene forplikter seg til å være med på å realisere prosjektet. Den avklaringen regner vi med kommer raskt.