Den norske mikroelektronikkmyggen Novelda skal levere kjerneteknologien til en landmine-radar som den sørkoreanske industrigiganten Samsung Thales skal utvikle.
Elektromagnetiske impulser fra en norskutviklet radarbrikke på størrelse med et fyrstikkhode skal trenge gjennom bakken og oppdage landminer.
Det ble klart da Novelda nylig signerte Novelda en utviklingskontrakt med joint venture-selskapet Samsung Thales.
Les også: Dette er den nye norske superradaren
Anerkjennelse
Radarbrikken, også kjent som NVA6100 CMOS impulse radar system, er utviklet av Novelda, som sprang ut fra Universitetet i Oslo i 2004.
– Dette er en kjempespennende for oss. Vi har fått en avtale med en industriell gigant, sier Aage Kalsæg, markedsdirektør i Novelda til Teknisk Ukeblad.
Han er også stolt over at selskapet kan bidra til å bekjempe problemet med landminer.
– Først og fremst er dette en anerkjennelse av teknologien vår. Dette skal ende opp i reelle produkter, sier markedsdirektøren.
Les også: Dette er Norges ukjente milliardbutikk
Kortholdsradar
Det er meningen at detektoren skal kunne monteres på kjøretøy. Utover det er Novelda er tilbakeholden med informasjon om hvordan radarbrikken skal brukes for å oppdage minene.
Radaren er en såkalt kortholdsradar. Den norske teknologien har allerede blitt brukt i systemer for å måle snødybden i alpinanlegg i USA og istykkelsen på russiske innsjøer for å sikre tungtransport. Felles for denne bruken, er at den lille kortholdsradaren evner "å se gjennom" hindringer.
Samsung Thales er et joint venture-selskap som ble dannet i 2004 av sørkoreanske Samsung og franske Thales, selskapet leverer elektronikk til forsvarsmarkedet, blant annet kommunikasjonssystemer og radarløsninger.
Vanskelige plastikkminer
Utfordringen med å oppdage dagens miner, er blant annet at det blir stadig mindre metall i dem, ifølge mikroelektronikkforskeren Tor Sverre Lande. Over flere år er det brukt mye tid og penger for å utvikle alternative metoder for å finne miner, men få har lykkes, ifølge Lande.
– De har gitt seg selv en tøff utfordring. Får de dette til, så klarer de noe som mange har strevd med før dem, forteller Lande, som er professor i mikroelektronikk ved institutt for informatikk, Universitetet i Oslo.
Han mener radarbrikken til Novelda har egenskaper som gjør den egnet til å oppdage miner, til tross for at minene i stadig større grad består av plast.
En av utfordringene vil være å få en slik radar til å håndtere ulike grunnforhold.
– Våt jord er noe av det vanskeligste å undersøke, forteller han.
Han mener utviklingsavtalen Novelda nå har fått er et skritt i retning mot kommersiell utbredelse av radaren, til tross for at dette er rettet mot et militært høykostmarked med små volumer.
– Jeg skulle gjerne sett den i slike duppeditter som vi alle har, som mobiltelefoner, men det kommer vel, sier han.
Les også:
Endelig blir det bredbånd på t-banen