– Vi har nesten mer påtrykk enn vi klarer å takle, sier administrerende direktør Knut Ole Flåthen hos Norkart Geoservices. Bedriften har utviklet dataverktøy for innføring og forvaltning av eiendomsskatt.
Stoltenberg-regjeringen presser på for at kommunene skal utnytte de mulighetene de har for å øke egne inntekter. I praksis betyr det å innføre eiendomsskatt.
Holdningen støttes av så vel Kommunenes Sentralforbund og Norges Bank. På den andre siden har opposisjonspartier gitt uttrykk for at de vil redusere eiendomsskatten.
Upopulær
Høyre har flagget sin holdning høyest. Kommer de i regjeringsposisjon, vil partiet jobbe for å fjerne den upopulære hytteskatten. Da kan det bli vanskeligere for et kommune- eller bystyre fatte slike vedtak.
Nå har stadig flere kommuner vurdert å satse på den omstridte eiendomsskatten - ikke uten protester. Særlig har beskatning av fritidseiendom, den såkalte hytteskatten, ført til debatt opp på stortingsnivå.
Analyse
En gruppe ingeniører ved Trondheimskontoret til Norkart Geoservice har utviklet IT-verktøyet Komtek. I hovedsak er det en samling og analyse av takserings- og kartdata.
Det benyttes av et stort flertall av kommuner til taksering og forvaltning av eiendomsskatten. Etterspørselen her en pekepinn på tendensen i Kommune-Norge. Og den har vært sterkt økende det siste halvåret.
– Det ser ut til at flere kommuner vil benytte muligheten mens landet har en regjering som støtter denne beskatningen og derfor gjør den mindre politisk omstridt, sier Flåthen. Han har ikke direkte bevis for en slik holdning i Kommune-Norge, men ser en tendens.
Følsomt
En annen pekepinn er stadig flere medlemmer i Eiendomsskatteforum hos Kommunenes Sentralforbund. I et normalår får forumet mellom 10 og 15 nye medlemmer i takt med kommuner som innfører eiendomsskatt.
Dette antallet ble passert allerede etter første halvår i år.
– Vi merker at dette er et følsomt område. På den ene siden har kommunepolitikerne et ansvar for å skaffe nødvendige inntekter for å dekke kostnadene til kommunale oppgaver. På den annen side skal de tekkes innbyggerne og ikke ødelegge mulighetene for gjenvalg, sier Knut Ole Flåthen.
– Eiendomsskatten neppe fjernet
Kommunenes Sentralforbund (KS) tror ikke beskatningen forsvinner med et regjeringsskifte.
Organisasjonen bekrefter en strøm av kommuner som innfører eiendomsskatt.
– Vi snakker om mellom 10 og 15 nye kommuner hvert år, sier fagrådsleder Helge Høve i KS Eiendomsskatteforum til Teknisk Ukeblad.
Lovendring
Hovedårsaken ser imidlertid ut til å være lovendringen i 2007, som åpnet for eiendomsskatt i spredt bebyggelse.
Siden da har 33 flere kommuner innført beskatningen, og 166 kommuner benytter denne inntektsmuligheten. Det er en økning i andelen fra 31 til 39 prosent av kommunene.
Høve har ikke tro på at en borgerlig regjering gjør det mindre politisk spiselig med eiendomsskatt.
– Det er nok et bedre politisk klima for eiendomsskatt med den rødgrønne regjeringen. Men en ny og tilpasset lov har vært etterlyst gjennom mange regjeringsperioder, uansett farge, sier Høve, som er rådmann i Ibestad kommune i Troms.
Milliarder
Enorme kostnader er den største hindringen for en borgerlig regjering, mener han.
– Eiendomsskatten gir 6,5 milliarder kroner i inntekter som kommunene vil miste hvis beskatningen fjernes. Dette må regjeringen i tilfelle kompensere, og det blir dyrt, påpeker Høve.