Det lysner for lille norske Sonitor. Etter åtte års iherdig utvikling av innendørs ultralydposisjonering hagler det nå inn med forespørsler fra hele verden – langt flere enn selskapet makter å ta seg av.
Nå har Sonitor fått sin første store sykehusinstallasjon i USA. Sykehuset er Brigham Women's Hospital i Boston, og prosjektet gjennomføres i samarbeid med Harvard Medical School og Massachussets Institute of Technology.
Undersøkelser viser at helsepersonellet bruker omtrent 25 prosent av tiden sin på å lete etter alt fra pasienter til utstyr.
Hvis denne uproduktive tiden kan reduseres betydelig, vil det utløse et gigantisk marked.
Konsulentselskaper peker på at bare i amerikansk helsesektor kan markedet komme opp i mange milliarder dollar årlig, og det er bare et av mange markeder for slik teknologi.
Surfer på RFID-interesse
– Det er en utrolig interesse for innendørs posisjonering og identifikasjon over hele verden, sier administrerende direktør Ragnar Bø i Sonitor.
Det meste av aktiviteten er konsentrert rundt radio med RFID. – Selv om vi har en helt annen teknologi, nyter vi godt av den store aktiviteten. I alle tester slår vi radioposisjonering med en svært hyggelig margin.
Han peker på at ultralyd har flere fordeler der radio har vanskeligheter. – Ultralyden stoppes av vegger. Dermed har vi har ingen problemer med å posisjonere mennesker og utstyr på rombasis.
Med radio derimot opererer de beste konkurrentene med en radius på ti meter. – Det kan bety at personen eller gjenstanden de leter etter kan være to etasjer opp eller ned. Da er det mye leting som gjenstår. Helsepersonellet er jo heller ikke interessert i X,Y og Z-koordinalter. De vil vite hvilket rom de skal oppsøke.
Vil ikke flagge ut
Det var Massachusetts Institute of Technology (MIT) som for alvor fikk det til å svinge for Sonitor.
Forskerne der hadde jobbet lenge med ultralyd, men hadde vansker med å få det til da de kom over den lille norske bedriften. De uttalelsene og anbefalingene MIT kom med utløste en voldsom interesse.
– Selv om vi er sikre på at vi vil få en voldsom vekst de kommende årene har vi ingen planer om å flagge ut. Vi kommer til å forsette utviklingen her i landet hvor vi har et helt unikt ultralysmiljø, både i industrien og på universitetene, sier Bø.