De fleste av oss har erfaring med vaksiner, enten vi husker de numne armene etter et besøk hos sykesøsteren i skoleårene eller har tatt med barna på helsestasjonen.
Fellesnevneren for alle vaksiner er at de inneholder et patogen (det sykdomsfremmende) som tvinger kroppen til å lage en immunrespons. Problemet med dagens vaksiner er at de sprøytes inn og fordeler seg tilfeldig i kroppen.
Det beste ville vært om man kunne styre dem til de cellene som setter i gang immunforsvaret.
Det er dette prinsippet Vaccibody har jobbet med det siste tiåret. Det norske selskapet vil lage en vaksine som både kan forhindre og kurere en rekke sykdommer.
Les også: «Alkopille» skal gjøre deg beruset uten bivirkninger
Har startet testing på mennesker
For å teste prinsippet har forskerne «kodet» en livmorhalskreftvaksine slik at den fungerer som en buss med gps: Den vet hvor den skal og leverer alle på rett sted slik at de kan gjøre jobben sin raskt og effektivt.
Selskapet har testet vaksinemetoden på blant annet mus, kylling, fisk, geiter, aper, marsvin, ildere og sauer med gode resultater, men forrige torsdag kom det definitive gjennombruddet da man endelig kunne begynne testingen på mennesker.
Det skjedde i Tyskland med en person som har alvorlige forstadier til livmorhalskreft. Hun skal nå følges tett opp i 30 dager.
Hvis alt ser greit ut etter denne perioden, skal 11 andre med det samme sykdomsbildet få vaksinen. I fase to skal 15 nye få den.
Norsk gjennombrudd i solcelleteknologi: Norsk gjennombrudd: Produserer 40 ganger raskere enn vanlige metoder
– Som å hoppe utfor en kant
Forskningssjef Agnete Fredriksen karakteriserer det som uvirkelig at selskapet nå endelig får testet medikamentet på mennesker.
– Det er dette jeg har jobbet for i 13 år. Det var veldig spesielt å se på at den første vaksinen ble satt. Utenpå var jeg voksen og ordentlig, men inni meg var det høy puls. Jeg følte en blanding av ekstase og ansvar. Jeg har vært med på å utvikle dette helt fra idéstadiet, vært med på å etablere firmaet og overbevist folk om at dette er en fornuftig ting å satse på. Det føles som å hoppe utfor en kant uten å kunne kontrollere hva som skjer, sier hun til Teknisk Ukeblad.
– Selv om alle forsøkene på dyr har vært gode, er vi mennesker mer kompliserte og har flere ting som påvirker oss. Derfor er det relativt nervepirrende. Det er mye ansvar når man gir et medikament som ikke har blitt testet ut før, forteller hun.
Eierne flytter halve maskinparken: Eierne flytter halve maskinparken - resten kan bli starten på et norsk industrieventyr
Kan forbedre alle vaksiner
Vaccibody mener metoden de har utviklet kan brukes til å forbedre nær sagt alle typer vaksiner – ikke bare de som brukes mot livmorhalskreft.
Dermed kan man forhindre eller kurere en rekke sykdommer som for eksempel kreft eller ebola på en mer effektiv måte enn i dag.
– Alt tilsier at dette skal fungere, men det er et klinisk forsøk. Hvis det går som vi håper, har det mye å si for framtiden for dette firmaet.
Les også: Odd Richard (62) fikk nytt syn med ny linseteknologi
Ser resultater hele veien
Forsøkene skal vare i to år, og resultatene vil tikke inn kontinuerlig. Man skal blant annet måle om celleforandringene blir mindre og om HPV-viruset som forårsaker livmorhalskreften forsvinner.
– Vi håper pasientene blir kvitt hele virusinfeksjonen og at alt forsvinner helt. Vi vet ikke hvor fort det vil gå. I tillegg ser vi om vi får en god immunrespons. Vi får veldig mye data, og vi håper at studiet er så bra lagt opp at vi får alle svarene vi er ute etter, sier Fredriksen.
– Dette er slutten på noe og begynnelsen på noe annet, sier hun.
Dro til skogs for å feire salget: Oppfinnelsen gjorde gründerne en halv milliard rikere
Lang vei igjen
Selv om gjennombruddet nå har kommet, er det en lang vei igjen. Hvis alt klaffer kan vaksinen være på markedet i løpet av seks til ti år, avhengig av resultater og senere studiedesign.
Det krever altså mye tid og krefter, men håpet er at større legemiddelselskaper kjøper teknologien og bruker det i sine vaksiner.
I fjor sommer sprøytet derfor en rekke investorer inn 35 millioner kroner for å drive utviklingen videre.
Ettersom produktene kan brukes over hele verden, kan teknologien bli svært lukrativ om selskapet lykkes.
Norsk Petter Smart-duo: Norsk Petter Smart-duo kan gjøre om ørken til matjord på syv timer
Frydefullt
Direktør Sissel Rogne i Bioteknologirådet synes det er flott at et norsk selskap ser ut til å lykkes i et krevende marked.
– Jeg syns dette er kjempebra nyheter. Det er frydefullt at vi har miljøer som greier steget fra laben og ut imot klinikk, sier hun.
– Det er veldig viktig å ha slik kompetanse på vaksineproduksjon i Norge. Slike miljøer har Norge bruk for. Det er viktig å få laget gode vaksiner for mennesker, men også for andre deler av samfunnet vårt – som for eksempel til fisk. Slike kompetansemiljøer er veldig viktige, og vi får håpe at det blir knoppskytinger rundt andre deler enn bare den medisinske biten, sier Rogne.
Norge etter oljen? I disse tankene vokser det som kan bli Norges nye milliard-næring