– Grove arbeidsulykker som skjer i Norge, havner bak i avisene som notiser. Skjer tilsvarende hos en norsk bedrift i Qatar eller i Bangladesh, blir det hovedoppslag. Dette er skadelig for norsk næringsliv fordi det kan gjøre selskapene mindre påpasselige hjemme, samtidig som norske aktører blir redde for å satse i nye markeder, sier Kristian Rudsta Andersen (innfelt), næringslivskontakt i FNs utviklingsprogram UNDP.
Han viser til at antall dødsulykker på jobb har steget i Norge de siste to årene.
Per 3. desember hadde Arbeidstilsynet registrert 46 dødsulykker i 2008, mot 31 i 2006.
Vil ikke forplikte seg
Rudstad Andersen jobber med å få norske bedrifter til å forplikte seg til å følge FNs prinsipper for ansvarlig næringsliv.
14Kun 28 norske foretak har forpliktet seg siden ordningen kom i 2000. Holdningen hos bedriftene er at de er gode nok.
– Norske bedrifter mener de har fokus på HMS og andre miljøutfordringer, og ser det ikke som nødvendig å engasjere seg mer, sier Rudsta Andersen.
FNs program Global Compact kom allerede i 2000, og har som mål å få selskaper verden over til å forplikte seg til å respektere menneskerettigheter og arbeidsstandarder, jobbe for miljøet og unngå korrupsjon.
Bedre i Danmark og Sverige
I Danmark og Sverige har henholdsvis 104 og 59 virksomheter forpliktet seg til å følge opp og rapportere om hvordan bedriften har forbedret seg innen for eksempel arbeidsforhold, mot kun 28 i Norge.
– Tallet i Norge er for lavt. Det er viktig å innse at man har et forbedringspotensial. Bedriftene bør være åpne om hvilke utfordringer de har, sier Rudsta Andersen.
Problemet ligger hos mellomstore bedrifter, som ikke er børsnotert, ifølge Rudsta Andersen.
– Hvis noen kjører av veien på vei til jobb i Norge, er det sjåføren eller veimyndighetene som får spørsmålene, ikke bedriften vedkommende skulle til. I Norge er det ikke fokus på skyld, mer på at det er en tragedie, sier UNDP-representanten.
Store bedrifter er med
Blant bedriftene som har forpliktet seg til å jobbe for blant annet menneskerettigheter, er Aker Solutions, Det Norske Veritas, Kongsberg Gruppen, Hydro, Orkla, Statkraft Norfund Power Invest og StatoilHydro.
– For Hydro har det vært en selvfølge å være med på Global Compact fra starten, vi var blant de første selskapene som signerte i 2000, sier pressekontakt Lars Nermoen i Hydro.
Hydro bruker den årlige rapporteringen til FN som et viktig forbedringsverktøy.
– Vi ønsker å vise åpenhet rundt disse spørsmålene, sier Nermoen.
– Bra tiltak
Også Kongsberg Gruppen mener det er en fordel å være med.
– Vi er med fordi vi synes dette er et bra tiltak fra FNs side, og fordi vi støtter de ti prinsippene om menneskerettigheter, miljø, antikorrupsjon og arbeidsstandarder, sier CSR-ansvarlig Nils Molin i Kongsberg Gruppen.
Han oppfordrer gjerne andre norske bedrifter til å delta i ordningen.
– Ved å være med, viser du eksternt at du tar disse tingene på alvor. I tillegg får man delta i norske og nordiske nettverk, noe som er viktig å ha når du jobber med samfunnsansvar, sier Molin.