Pusten kan påvirke rensingen av hjernen, som kan ha betydning for sykdommer som Alzheimer og Parkinson.
– Vi har spinalvæske rundt hjernen som blant annet beskytter hjernen vår mot støt. Nå har vi også funnet ut at denne væsken kan trenge inn i selve hjernen og faktisk være med på å rense den, forteller kommende postdoktor Vegard Vinje til NRK.
Saken ble først omtalt av Forskning.no.
Laksegigantene har håvet inn siden innføringen av lakseskatt
Væskeflyten i hjernen fjerner avfallsstoffer
Om få dager skalVinje forsvare doktorgradsavhandlingen sin ved Simula Research Laboratory på Fornebu. Sammen med seks andre, bestående av matematikere, leger og kirurger, publiserte han en studie i begynnelsen av måneden om hvordan pusten påvirker væskestrømmen i hjernen. Studien ble publisert i tidsskriftet « Nature Scientific Reports».
Forskere tror væskeflyten i hjernen bidrar til å ta bort avfallsstoffer ved sykdommer som Alzheimers eller Parkinson.
– Teorien vi jobber etter er at væsken flyter gjennom hjernen og drar med seg avfallsstoffer gjennom hjernen og ut tilbake til spinalvæsken, som ligger rundt hjernen, sier Vinje.
Forskerne tror pusten kan påvirke flyten av spinalvæske, og at dype åndedrag vil flyte lenger inn i hjernen enn korte. På den måten kan dype pust transportere mer avfallsstoffer ut av hjernen.
– Har vi en strand som er full av søppel og ser for oss at vi har veldig lange bølger som slår inn på stranda, så vil det helt klart rense mer effektivt enn korte og krappe bølger, sier Vinje.
Staten tjente 90 milliarder på kraft i fjor