I mai ble Statkrafts gasskraftverk Knapsack II i Tyskland ferdigstilt, men det har ikke kommet i produksjon. Årsaken er at Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom . Gassprisen holder seg imidlertid høy, slik at det ikke blir lønnsomt å brenne gass for å lage strøm.
Statkraft har nå 1230 MW gasskraft i Knapsack mens de eier halvparten av gasskraftverket Herdecke som har en kapasitet på 430 MW.
Begge verkene er ute av produksjon og ligger i såkalt «våt reserve» (se faktaboks).
Les også: Norsk gasskraft taper mot sol og vind i Tyskland
– Synd for miljøet
Da Statkraft presenterte sitt resultat for 2. kvartal i dag var signalene at gasskraftverkene ikke ligger an til å tas i bruk med det første.
– Dette er en konsekvens av at det er relativt lave krafpriser på kontinentet. Det skyldes lav kullpris, lav CO2-pris og mye ny produksjonskapasitet inn i markedet. For miljøet er dette synd, og det ville være trist også for Norge og andre gassprodusenter hvis dette skulle bli en vedvarende situasjon, sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen til Teknisk Ukeblad.
Bakgrunnen for det billige kullet er at USA har begynt å bruke mer skifergass og mindre kull enn før.
Les også: Bekymret for europeisk kullkraftboom
Tatt på senga
– Tror du Statkrafts investeringer i tysk gasskraft blir lønnsomme til slutt?
– Jeg har tro på at det på noe sikt så vil markedet endre seg på en slik måte at vi vil begynne å kjøre igjen og få inntjening.
– Hvordan har dere kommet opp i denne situasjonen, dere må ha feilberegnet markedet grundig da dere fattet investeringsbeslutningene?
– Vi ville ikke i dag ha foretatt investeringer i den type gasskraftverk. Men det er klart at både vi og andre energiselskaper i Europa ikke forutså at det skulle bli så lave kull- og CO2-priser og en slik markedsbalanse som vi nå har, sier konsernsjefen.
Les også: Borten Moe gir tysk energipolitikk det glatte lag
Ingen flere gasskraftverk
– Når tror du kraftverkene kan komme i drift igjen?
– Det er ikke noe som tyder på at det kan skje veldig raskt. Det er vanskelig å si, det avhenger av hva EU-gjør med CO2-markedet, og verdensmarkedsprisen på kull og europaprisene på gass.
– Har dere planer om å bygge mer gasskraft i Europa nå?
– Nei, sier Statkraft-sjefen.
Les også: