World Economic Forum utarbeider hvert år en rankingliste over konkurransekraft i alle verdens land, basert på en score de kaller Global Competitiveness Index.
Sveits på topp
Norge står på stedet hvil på årets ranking sammenliknet med fjoråret, og innehar med det en 14.-plass.
Vårt naboland Sverige klatrer fra 4.- til 2.-plass, mens Sveits i år som i fjor er verdens mest konkurransedyktige land.
– Landene som utgjør topp 10 forblir de samme som i fjor, med noen endringer i rangeringer blant dem. Sveits beholder sin førsteplass, karakterisert av en strålende innovasjonskapasitet og en veldig sofistikert bedriftskultur. Sveits' forskningsinstitusjoner er blant verdens beste, og det sterke samarbeidet mellom akademia og næringslivet, kombinert med stort pengebruk fra bedriftene på forskning og utvikling, sikrer at mye av denne forskningen blir omsatt til produkter med markedspotensial, skriver World Economic Forum i rapporten (NB: PDF).
God kapitaltilgang
Norge scorer godt blant annet på tilgang til risikokapital, tillit til politikere, kvalitet på lufttransportinfrastrukturen, andel som tar høy utdanning og innovasjonskapasitet.
Verst for konkurransekraften er de generøse norske arbeidslivsordningene.
I disse kategoriene havner Norge langt, langt ned på listen, med plasser rundt 120. Også veinettet scorer dårlig, med en 79.-plass.
Dårlig står det også til på et annet satsingsområde, nemlig realfagsutdanningen. Her er Norge nummer 69.
Vanskelig arbeidsliv
De norske respondentene i undersøkelsen svarer at restriktive arbeidskraftregulasjoner er den største problemfaktoren for å drive forretninger i Norge.
Videre følger ineffektive myndigheter og byråkrati, skatteregler og skattenivå, mens dårlig infrastruktur er faktor nummer fem.
Partnerinstitusjon for World Economic Forum i Norge har vært Handelshøyskolen BI, ved professor Torger Reve og forsker Eskil Goldeng.
De mest konkurransedyktige landene
- Sveits
- Sverige
- Singapore
- USA
- Tyskland
- Japan
- Finland
- Nederland
- Danmark
- Canada
- Hong Kong
- Storbritannia
- Taiwan
- Norge
- Frankrike
- Australia
- Qatar
- Østerrike
- Belgia
- Luxembourg
Kilde: World Economic Forum