Quality Testing International, kvalitetstesting og tilhørende produkter var for første gang skilt ut i et eget arrangement. Det viste seg å være en god vurdering av arrangøren ettersom 30 prosent av deltagerne besøkte denne delen av messen.
Bare to norske
Bare to av de tusen utstillerne hadde norske eiere. Skiens bedriften EFD Induction as viste fram sine induksjonsvarmeprodukter. Med 115 ansatte er de mange ganger flere enn Myking AS, de har bare seks ansatte i sine produksjonslokaler i Isdalstø nord for Bergen. Likevel hadde de lagt turen til Essen for å vise sine produkter for elektrodesveising. – Vi fikk mange gode kontakter i Essen som vi skal jobbe videre med, sier produksjonssjef i Myking Odd Skauge.
Lysere tider
Etter tunge år med bortfall av offshoreprosjekter og nedgang i skipsindustrien, ser det endelig ut til at det lysner i norsk sveisebransje. – Det investeres på nytt i sveiseutstyr rundt om i landet, og leverandørene har hatt en oppgang på 10-12 prosent hittil i år, ifølge Christian Holthe i Norsk Sveiseteknisk Forbund (NSF).
Takket være et samarbeid mellom bedriftene i næringen, Aetat og Nærings- og handelsdepartementet, har etterutdanning og kursing av ansatte vært prioritert framfor oppsigelser i de vanskelige tidene. Dermed har ikke kompetansen forsvunnet fra markedet når det nå forventes store investeringer i offshoreindustrien, opplyser han.
Korte horisonter
– Det tenkes alt for lite på langsiktige investeringer innen utstyr og felles kompetanseutvikling i Norge, sier Christian Holthe. Prismessig kan ikke norske bedrifter konkurrere på volumoppdrag med for eksempel Polen, Romania og de baltiske stater. Derimot forsøker NSF å være førende i markedet på kompetansebygging og administrering.
Sammen med Norsk Teknologisenter utvikler de verktøyet Welders Passport. Et online system for administrering og fornyelse av sveisesertifikater, som vakte stor interesse i Essen ifølge Holthe.
En liten Mamba
Et forprogrammert smartkort styrer sveiseprosessen i Flex 4000, som det danskeide selskapet Migatronics presenterte på messen. Det kan spesialprogrammeres etter brukers ønsker og behov.
Apparatet har en selvkalibrerende lysbue som korrigerer strøm/spenningsforholdet. Det samme gjelder gasstilførselen som automatisk korrigeres etter sveiseprogrammet.
Den lille nyheten hos Migatronics var Mamba, et fem kilos en-faset 230 V bærbart sveiseapparat. Det kan brukes til enkel TIG (tungsten inert gas) sveising, samt til MMA (manual metal arc) oppgaver med elektroder opptil 3,2 mm.
Mindre røyk
90 prosent reduksjon i sveisesprut og halvert røykutvikling er resultatet ved bruk av PWSTT455, det lovet Lincoln Electric i Essen. STT står for surface transfer tension og teknologien er patentert av Lincoln Electric.
Den gjør at sveisestrømmens kurvform reguleres etter lysbuens forløp og kan forandres i løpet av noen milliontedels sekund. Høy sveisestrøm og pincheffekt gir en stabil lysbue, mens kontroll av strømmen gir lite sprut ved avsnøring.
Apparatet er beregnet for MIG- (metal inert gas) og MAG- (metal
active gas) sveiseprosesser. Det doble mateverket PF10D er utstyrt med to sveisepistoler for sveis med kompakt- og rørtråd. Metoden er godt egnet til rørsveising, og gir god innbrenning på vanlig og rustfritt stål. – Brukere av STT-prosessen mener den er fire til fem ganger raskere enn ordinær TIG-sveising, sier Morten Gran i Lincoln Electric Norge
Kald sveising
Svenske ESAB har i samarbeid med The Welding Institute i Storbritannia (TWI), utviklet maskiner for friksjonsrotasjons-sveising (FSW). TWI utviklet denne formen for FSW allerede i 1991 og tok patent samme år, men det har tatt lang tid å tilvirke kommersielle maskiner for denne sveisemetoden. Verdens første av typen kom i 1996 og ble kjøpt av Hydro Marine Aluminium i Haugesund. FSW brukes for eksempel på aluminiumslegeringer, men forsøkes utviklet også for bruk i blant annet bløtt stål og titan.
FSW bruker en sylinder med en probe som roteres inn mellom sveiseelementene. De er festet slik at de ikke tvinges fra hverandre under prosessen. Friksjonsvarme oppstår mellom sveiseverktøyet og sveisematerialet, som blir bløtere uten at det når sitt smeltepunkt. Det plastiske materialet tvinges fra forsiden til baksiden av proben, og verktøyets anleggsflate og probe smir elementene sammen.
Sveis uten varme
Sammen med det israelske selskapet Pulsar har ESAB utviklet kommersielle maskiner for magnetisk pulssveising (MPW), en metode som ligner på eksplosiv sveising. Det meste av utviklingen har dreid seg om sveising av rørformede elementer, ikke nødvendigvis sirkulære, som settes inn i en spole. Den høye utladningsstrømmen gjennom spolen skaper et sterkt magnetfelt som tvinger de to rørformene sammen.
Alt dette skjer i løpet av 10-100 mikrosekund uten varmeutvikling. Metoden brukes like gjerne til sveising av for eksempel aluminium til kobber som til stål, og sammenføyningen er like sterk som det svakeste materialet.