NETTARKIV

Notiser

Ole K. Helgesen
17. sep. 2007 - 09:46

Vurderer gigantkrav mot Viken

Viken Fjernvarme selger varmtvann som om det var elektrisitet. 27 borettslag i Oslo mener de kan ha betalt flere hundre millioner kroner for mye. Nå vurderer de å gå rettens vei. Et av ankepunktene er at fjernvarmeprisen har variert med 60 prosent bare de siste to årene. Det til tross for at fjernvarmen er basert på søppelbrenning og at produksjonskostnadene derfor er relativt stabile. Årsaken er at Viken Fjernvarme har vedtatt at prisen på fjernvarme skal følge strømprisen, men alltid ligge 10 prosent under den. Dette er imidlertid ikke ulovlig. Energiloven slår fast at fjernvarme skal være billigere enn markedsprisen på elektrisitet i gjeldende område, men den sier ingenting om hvor mye lavere den skal være.



Statkraft satser på svensk vind

Svenske SCA og Statkraft etablerer et nytt selskap og går inn for en milliardsatsing på fornybar energi i Sverige. Statkraft og det svenske hygiene- og papirselskapet SCA vil investere 14 milliarder kroner for å bygge ut sju vindparker i Västernorrland og Jämtland i Sverige. I tillegg har de inngått en 10-årig industrikraftavtale, som sikrer SCA 500 GWh kraft til sin skogvirksomhet.

Dersom de sju planlagte anleggene bygges, vil de produsere rundt 2,8 TWh i året. Planene inkluderer også vannkraftprosjekter i Sverige. De sju områdene som er pekt ut, ligger i SCA Forrest Products' 2,5 millioner hektar store skogeiendom i Nord-Sverige. Prosjektene blir i neste omgang prosjektert og utredet med spesielt hensyn til miljøet, ifølge selskapene.



Samarbeider om biodrivstoff

Statoil har inngått avtale med det brasilianske oljeselskapet Petrobras for langsiktig strategisk samarbeid innen leting og utvinning, samt biodrivstoff.



Skanled tidligst i 2012

Odd Roger Enoksen mener naturgassledningen aldri har vært nærmere, men Norge må vente på svenske myndighetsgodkjennelser og usikkerheten rundt britiske Ineos' kjøp av Hydro Polymer. Olje- og energiministeren er nå svært optimistisk til at gassrørledningen Skanled, fra Kårstø til Østlandet – med videre forgreininger til Sverige og Danmark, virkelig vil bli bygget. – Selv om det gjenstår en del utfordringer, har vi aldri vært nærmere en gassrørledning enn vi er i dag, sa Enoksen på en naturgasskonferanse i Oslo nylig, ifølge Aftenposten



Sier nei til kraftverk

NVE avslår søknaden fra Sogn og Fjordane Energi Produksjon AS om tillatelse til å bygge Tverrelva kraftverk i Myklandsdalen i Kandal i Gloppen kommune. NVE mener at avbøtende tiltak ikke vil redusere skadene og ulempene for allmenne og private interesser i tilstrekkelig grad.



Energi21-råd etablert

Forskningsdirektør i Statkraft, Sverre Gotaas er utnevnt til leder av Energi 21 av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Med seg på laget får Gotaas følgende ressurspersoner:



* Alexandra Bech Gjørv, Norsk Hydro

* Wenche Teigland, BKK

* Morten Røsæg, Norsk Hydro

* Arne Sveen, ABB

* Anne-Lise Aukner, Nexans Norway

* Monica Havskjold, Xrgia

* Petter Støa, SINTEF Energiforskning

* Bjørg Andresen, IFE

* Arne Bredesen, NTNU

* Steinar Bysveen, EBL

* Anne Kjersti Fahlvik, Norges forskningsråd

* Kjell Olav Skjølsvik, Enova

* Halvor Kristian Halvorsen, NVE



Gruppa skal etter modell fra oljeindustriens OG21 utvikle en strategi for FoU-virksomhet innen kraftforsyningen i Norge. Denne skal være klar innen januar 2008.



Konsesjon til mobilt gasskraftverk på Nyhamna

NVE gir Statnett SF konsesjon til et 150 MW gassfyrt reservekraftverk på Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal. Anlegget skal tas i bruk dersom det oppstår svært anstrengte kraftsituasjoner med fare for rasjonering.



Konsesjon til Urdsdalselva kraftverk

NVE gir Vefsnkraft AS konsesjon til å bygge Urdsdalselva kraftverk i Vefsn kommune, Nordland. Årlig produksjon i kraftverket blir rundt 7 GWh noe som tilsvarer strømbruken til rundt 350 husstander.



Statkraft ber EU innføre et europeisk marked for grønne sertifikater

EU-kommisjonen arbeider i disse dager med hvordan målene for 20 prosent fornybar energi i 2020 skal nås. Statkraft ønsker som en stor europeisk aktør innen fornybar energi å gi et bidrag til utformingen av EUs politikk på dette området. – Statkraft mener at et felles marked for sertifikater vil redusere risikoen både for myndigheter og for kraftselskapene, i tillegg til å begrense belastningen på miljøet. Et slikt system vil være robust også i forhold til endringer i CO 2-priser og kraftpriser, og derved sikre et langsiktig og forutsigbart støtteregime, sier Statkraft-sjef Bård Mikkelsen i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.