Dette er det dårligste NTNU-budsjettet på mange år, hevdes det.
Riktignok økes NTNUs budsjett med 44 millioner kroner, men det er for lite.
Glemmer prisstigning
Økningen på 1,7 prosent er mindre enn pris- og lønnsstigningen og innebærer dermed en realnedgang i bevilgningen fra Utdannings- og forskningsdepartementet.
- Dette er det dårligste budsjettet NTNU har hatt på mange år, sier en skuffet Torbjørn Digernes, rektor ved NTNU.
Ventet styrking
- Ut fra ambisjonene i Forskningsmeldingen om økt satsing på teknologi og naturvitenskap, hadde vi ventet at det nasjonale universitetet med en teknisk-naturvitenskapelig hovedprofil skulle komme styrket ut av statsbudsjett, ikke tvert om sier han.
Det som gjør det største, negative utslaget for NTNU er en netto nedgang på 43 millioner kroner i den forskningsbaserte andelen av bevilgningen, ifølge en pressemelding fra universitetet. For 2006 er det etablert en ny modell for resultatbasert omfordeling av forskningsmidler.
Innenfor denne kategorien kommer NTNU dårlig ut, og det er særlig indikatorene EU-midler og vitenskapelig publisering som gir utslag. I alt får NTNU en netto nedgang på 43 millioner i forhold til 2005.
Noen gleder
I 2005 ble NTNU, i likhet med universitetene for øvrig, skuffet over et kraftig kutt i tildelingen av nye doktorgradsstillinger. I år er denne utviklingen snudd. I fordelingen mellom institusjonene har regjeringen spesielt tilgodesett institusjoner med tyngde innenfor naturvitenskap og teknologi, dermed kommer NTNU godt ut med 50 nye stipendiater, mot 17 i fjor.
– Dette er gledelig fordi det gir oss mulighet til å rekruttere unge forskere på viktige satsingsområder, sier Torbjørn Digernes.
Studentkutt videreføres
I 2005 ble universitetene kraftig provosert over et kutt i tallet på studieplasser. Dette kuttet videreføres for 2006. Kuttet utgjør 10,6 millioner kroner og tilsvarer rundt 550 studieplasser dersom reduksjonen tas i de minst kostnadskrevende studiene.
– Norge vil i framtida trenge flere, ikke færre, arbeidstakere med høyere utdanning. Vi håper derfor denne utviklingen reverseres av den nye regjeringen, sier Torbjørn Digernes.
Ikke nanolab
Ett av disse satsingsområdene for NTNU er nanoteknologi. Ut fra signaler i Forskningsmeldingen om styrking av den nasjonale nanoforskningen, hadde universitetet håpet på øremerket bevilgning for å sette i stand bygninger til et planlagt nanolaboratorium Det er ikke innfridd, skriver NTNU i en pressemelding..
Mer til FoU/nyskaping
De samlede bevilgningene til forskning og utdanning øker med 1, 4 milliarder. I tillegg økes kapitalen i fondet for forskning og nyskaping med 39 milliarder kroner.
– NTNU konstaterer at regjeringen har startet prosessen med å innfri de langsiktige intensjonene i Forskningsmeldingen, sier Torbjørn Digernes.