Både hodepine og gravididet er noe som skal følges tett, for å gi legene et godt bilde av hva som foregår. Det er ikke alltid like enkelt.
Nå kan det gjøres med smarttelefonen. Hodepinedagboka og symfusefundus er to apper som har blitt laget i samarbeid mellom leger ved St. Olavs Hospital i samarbeid med NTNU Technology Transfer.
Appene er gratis for alle til både Android og iPhone. Det er det digitale byrået Headspin som har stått for utviklingen av appene.
Usynlig lidelse
– Hodepine er en usynlig lidelse som ikke kan påvises i blodprøver eller røntgen, og vi er helt avhengige av å dokumentere hvor store plagene er og hvilket mønster de har, for å finne en diagnose, avgjøre type hode hodepine og finne riktig behandling, forteller lege Erling Tronvik ved St. Olavs Hospital.
Tronvik forteller at man tidligere har brukt papirdagbøker. Det var tungvint, lite brukt, og pasienten hadde ofte glemt dagbøkene, eller ikke fylt dem ut.
Med hodepinedagbok-appen kan man registrere mønsteret på hodepinen, og lage eget medisinoppsett.
– Dette er et viktig verktøy for pasienten selv, vi ønsker at alle pasienter med hodepine skal ha en god oversikt. Men det er også et viktig verktøy for både sykehusleger og allmenpraktiktere.
– Når pasienten kommer til oss og skal ha en type behandling, er det også viktig å vite om behandlingen virker. Da må man måle mengden før og etterpå, for å kunne vurdere objektivt om hodepinemengden har gått ned, sier Tronvik.
Les også: Norske gründere skal kurere belastningsskader
Symfyse-fundus
Symfyse-fundus er et begrep de som har vært gravide, men kanskje ikke alle andre, kjenner til. Det er et mål på magen for å vurdere hvor mye fosteret vokser.
Med appen kan den gravide registrere egne målinger av magen. Slik kan man identifisere fostere med vekstavvik.
Tronvik forteller at det er mange kommersielle selskaper som vil tjene penger på lignende apper, men at man ikke har noen garanti for at de måler det man trenger å vite.
– Det lages jo stadig flere helseapper. Det er som er nytt her er at helsepersonellet selv lager helseapper som kvalitetssikres. Kommersielle apper kan være fine og flashy, men uten å ha den samme faglige tyngden.
Les også
Snart kan du bestille legetime, chatte med legen og velge sykehus på nett
«Dataspill» avdekket trøbbel før nytt sykehus var ferdig
Hjelper helsepersonell med å finne igjen utstyr og mennesker