Uten at de har eksakte tall på hvor mange studenter som står uten et sted og bo, kan boligdirektør Terje Bostad i Studentsamskipnaden i Trondheims (SiT) Boligadministrasjon, fortelle søkermassen har økt med ca. 30 prosent i Trondheim.
I fjor var hele 86 prosent av de nye studentene tilflyttende til Trondheim, et tall som kommer til å holde seg stabilt i år også, følge Bostad. Han opplyser at dette i stor grad gjaldt NTNU-studenter.
Alternative løsninger
Disse tallene kombinert tilsier at det vil bli et stort behov for nye studentboliger, spesielt når privatmarkedet er så anstrengt som det er nå. Bostad forteller om flere prosjekter, men det er ikke sikkert at det er nok.
NTNU forsøker på sin side å finne alternative løsninger til boligmangelen. De har sendt ut mail til alle alumni-studenter med forespørsel om å åpne dørene for en eller flere studenter.
– På tross av stor byggeaktivitet fra SiT sin side er det fortsatt mangel på boliger for nye NTNU-studenter. Vi henvender oss derfor til deg som er NTNU-er i håp om at du har lyst og anledning til å hjelpe, skriver de i en mail til de tidligere studentene.
Vi har imidlertid ikke lyktes å komme i kontakt med NTNU Alumni som står ansvarlig for mailen.
Les også: Se hvordan soppen fullstendig overtok huset
Bygges flere blokker
Terje Bostad informerer at det jobbes med å utvide tilbudet på boliger.
I Lerkendal Studentby bygges det nå seks nye blokker med totalt 612 sengeplasser. Første byggetrinn er allerede klart, den består av tre klokker med 298 sengeplasser.
– Plassene er fylt opp allerede, studentene kan flytte inn allerede 9. august, forteller Bostad.
Alle blokkene skal stå klare i februar 2014 og de har allerede startet å fylle opp plassene.
I tillegg arbeides det med en fortetting i Moholt studentby som skal frigjøre opp mot 400 plasser.
I Berg studentby sto det for eksempel over 1300 søkere på venteliste allerede i mai.
– Vi forventer 81 ledige rom i løpet av sommeren, heter det på SiTs hjemmesider.
Bostad anbefaler alle som skal til Trondheim å være tidlig ute med å finne seg en boplass, venter man til siste liten kan det bli vel hektisk poengterer han.
I de siste årene har det blitt tatt inn studenter til Persaunet alders- og sykehjem. Prosjektet "tak-over-hodet" gir tak over hodet for 125 kroner natten. Det er ment som en midlertidig løsning mens man er på utkikk etter en mer permanent løsning.
Les også: Eneboliger kan nesten bli nullenergibygg, men kundene skygger unna
Vil ha 4.000 boliger i året
Leder for Velferdstinget i Trondheim, Vilde Coward, forteller at de ønsker hele 4.000 nye boliger til studenter i året. Samtidig vil de at staten skal ta 50 prosent av regningen.
– Boligmangelen i Trondheim er ekstrem, såpass at studentene må senke kravene til bosted betraktelig for å finne seg et sted å bo under studiene, forteller Coward.
Hun etterspør mer midler fra Kunnskapsdepartementet.
– Det koster med nye boliger og det krever at staten bidrar. Kunnskapsdepartementet må være med hele veien, men vi har fått mindre tilskudd enn vi trenger for å bygge som vi gjør i dag. På grunn av det har vi måttet si nei til prosjekter, hvilket bare går utover trondheimstudentene.
Samtidig belønner Coward samarbeidet mellom SiT, Trondheim kommune, studentbyEN og Velferdstinget for arbeidet som legges ned for å sørge for at studente har et sted å bo til studiestart.
– Hva synes du om at NTNU må sende mail til sine alumni-medlemmer for å steder å bo for nye studenter?
– I disse tider, mens vi venter på at Kunnskapsdepartementet tar ansvar for studentboligbygging, må man ty til andre muligheter. At alumnistudenter da stiller opp med en sofaplass eller et ekstrarom til nye studenter synes jeg er et strålende tiltak som jeg vet settes stor pris på, svarer Coward.
Les også: Moderne bygg skal levere strøm og overvåkes med sensorer
Ikke en rettighet
Statssekretær Ragnhild Setsaas i Kunnskapsdepartementet forteller til Teknisk Ukeblad at studentboliger er et prioriteringsområde for regjeringen. Siden 2006 har det blitt gitt tilsagn om tildskudd til 7.801 hybelenheter på nasjonalt nivå.
Til sammen har regjeringen gitt tilsagn om tilskudd til om lag 1.000 nye studentboliger i Trondheim.
– Studentboliger er et viktig virkemiddel for å sikre reell lik rett til høyere utdanning, derfor har også denne regjeringen satset sterkt på utbygging av studentboliger, forklarer Setsaas.
Hun understreker samtidig at ingen har krav om å bo i en studentbolig.
– Studentboliger skal være et supplement til det private leiemarkedet og må ikke oppfattes som en rettighet knyttet til studieplass. De aller fleste studenter vil ønske å ha mulighet til å bo i andre boliger enn studentboliger, sier statssekretæren.
Hun forstår at det kan oppleves som frustrerende når man ikke finner ønsket bosted, men minner på at det fortsatt er tid igjen til semesterstart.
Regjeringen råder derfor studenter som har fått studieplass, men står uten bolig, til å bruke nettverket sitt, sosiale medier, sjekke det private markedet og forhøre seg om den aktuelle studentsamskipnaden på studiestedet kan hjelpe til på det private markedet.
Les også:
Bergen får verdens høyeste trebygg
Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet