IT

NTNU-studentene satte studiene på vent for å satse som app-utviklere i Silicon Valley

– Man må gripe sjansen.

Studiepause: Andreas Øgaard (t.v.) Kristoffer Lande og Morten Stulen (samt Kristian Rekstad og Lars Erik Fagernæs), har satt studiene på vent for å satse på appen Gobi.
Studiepause: Andreas Øgaard (t.v.) Kristoffer Lande og Morten Stulen (samt Kristian Rekstad og Lars Erik Fagernæs), har satt studiene på vent for å satse på appen Gobi. Bilde: Alf Bergin
Kjetil S. Grønnestad
4. sep. 2016 - 09:38

SAN FRANCISCO: – Silicon Valley er episenteret for datateknologi, fortsetter Kristoffer Lande (21) fra Trondheim, en av de fem grunnleggerne av appen Gobi.

De flyttet til Silicon Valley ved San Francisco for å videreutvikle appen. Der lever de i et stort miljø med folk som jobber innen data- og mobilteknologi. «Alle» snakker teknologi.

– Selv på tur med Uber-sjåføren, får du tips om folk som kan hjelpe deg videre. Folk som har lyktes, ønsker å hjelpe andre fram. Det inspirerer. Dessuten får vi jobbe i fred her. Vi blir ikke forstyrret av fester, bursdager og slikt, sier Lande med et skjevt smil.

Fra grupperom til gruppesnap

Det hele begynte i mars 2015 da kompisene laget Snapchat-­kontoen NTNUsnap. Den gjorde at studentene kunne sende snaps til mindre grupper, eller samlet til alle på NTNU.

– Vi fikk 4000 brukere etter bare én dag. Tjenesten ble stengt av Snapchat, men vi så potensialet, sier Lande.

Vis mer

Stadig mer av studietida ble brukt til å jobbe med å skape en egen app. Til slutt bestemte de fem seg for å satse på fulltid.

De fikk permisjon fra NTNU, pakket koffertene, og satte seg på flyet til California for å finne roen til å konsentrere seg hundre prosent om å videreutvikle appen de døpte Gobi etter grupperommet de brukte på NTNU.

God oppbakking

– NTNU har støttet oss mye. Ikke minst gjennom Applab med gode foredrag og råd, sier Morten Stulen (22) fra Arendal.

De fikk også pengestøtte for å komme i gang. Både Innovasjon Norge, og «Pengesprøyten» til TrønderEnergis satsing Spark, bidro med finansiering til oppstartens fase en.

– Vi hadde en god saksbehandler i Innovasjon Norge. Han forstod at en start-up som oss, ikke har et fastspikret budsjett, sier Andreas Øgaard (23) fra Moss.

Nå som app-eventyret har gått over i fase to, har norske investorer med tro på prosjektet kommet til, deriblant Petter Northug og Salmar-arvingen Gustav Magnar Witzøe.

Arbeidskollektiv

De fem kameratene dro til Mountain View i januar, ikke langt fra hovedkvarterene til giganter som Google og Face­book.

Arbeidsvisumet var på tre måneder, så de måtte hjem i slutten av april. Etter et kort opphold i gamlelandet, flyttet de tilbake i juni. Denne gangen i et eget hus på 270 kvadratmeter i et rolig boligstrøk i Palo Alto.

De er så nyinnflytta at kun tre av de fem har ankommet når vi er på besøk, og naboene kommer bortom for å ønske dem velkommen.

Huset med svømmebasseng i bakhagen, er nakent. Selv om mora og lillebroren til Kristoffer Lande er på besøk, føles huset tomt. Sengene er ikke på plass, så de sover på madrasser på gulvet. Et stort bord i stua som vender ut mot oppkjørselen, fungerer som hovedkontor.

Satser: Gründerne Andreas Øgaard (f.v.), Kristoffer Lande og Morten Stulen, har etablert seg i et Hacker Home i Palo Alto for å jobbe med appen Gobi. Kristian Rekstad og Lars Erik Fagernæs var ikke til stede under vårt besøk. <i>Foto: Alf Bergin</i>
Satser: Gründerne Andreas Øgaard (f.v.), Kristoffer Lande og Morten Stulen, har etablert seg i et Hacker Home i Palo Alto for å jobbe med appen Gobi. Kristian Rekstad og Lars Erik Fagernæs var ikke til stede under vårt besøk. Foto: Alf Bergin

Men huset skal snart fylles opp. De to andre grunnleggerne Kristian Rekstad (20) fra Trondheim, og Lars Erik Fagernæs (21) fra Oslo, skal komme noen dager senere.

Dessuten skal seks interns, fire norske, en svenske og en fra Stanford, også flytte inn. Disse seks er enten studenter, eller nyutdanna, og skal hjelpe grunnleggerne med opp­gavene de ikke får gjort selv, som design og markedsføring.

Interns mottar ikke lønn, men får dekket reise, mat og opphold. Dessuten kan de krydre cv-en med arbeids­erfaring fra en oppstartsbedrift.

– Vi har ikke innredet huset. Vi skal sette inn køye­senger slik at fire og fire kan bo på hvert soverom. Med så mye folk blir det uansett nok ting her i huset, sier Lande.

Leieprisene i området er høye, så slike kombinerte arbeids­- og bokollektiv er så vanlige i området, at de har fått en egen betegnelse: «Hacker Home».

Videreutvikling

Gobi minner om Snapchat, men baserer seg på gruppe­snaps i motsetning til Snapchats mer individuelle bruk.

– Vi trodde vi var ferdige med arbeidet da appen var lanser­t. Det var feil, sier Lande og smiler.

For det viste seg at det var etter at appen var lansert, at hovedjobben startet. Gobi har 40 000 brukere. De fleste er norske, men det finnes brukere i 89 land.

Nå forbedrer gründerne appens funksjonalitet. Brukernes reaksjoner og tilbakemeldinger legges til grunn for videreutviklingen.

– Skal du lansere en app, må du gjøre det så tidlig som mulig i en beta-versjon. Det er først når du får reaksjoner fra brukerne at du kan begynne arbeidet med å utvikle et levedyktig produkt, slår Lande fast.

De mottar data og tallmateriale som beskriver bruken av appen. De ser kjapt hvilke funksjoner som fungerer og blir populære, eller som dør ut etter et par dager. Når vi er på besøk, er det dette Stulen jobber med.

– Jeg ser hvor mange av brukerne som aktivt bruker de nye funksjonene tre dager etter lanseringen. Det gir god indikasjon på om funksjonen funker eller ei, sier han.

Vil styre selv

De fem synes det er smigrende å bli sammenlignet med Snapchat, men har ingen planer om å bli kjøpt opp av dem. Målet er å videreutvikle Gobi til å bli en levedyktig app.

Nå skal de bo i Palo Alto fram til jul, men Gobitech AS er et norsk aksjeselskap, og tanken er at de med tida skal flytte tilbake til Norge. Det kreative teknologimiljøet i Silic­on Valley er inspirerende, men også svært dyrt.

Lande mener norske datautviklere er billigere enn de som finnes rundt San Francisco.

Selv har de lange arbeidsdager. Opptil 14 timer per dag brukes til å jobbe med Gobi. Men som de sier: Skal du lykke­s, må du jobbe hardt.

– Dette er en periode i livet. Vi må gripe sjansen når vi får den og stå på. Mastergraden kan vi fullføre senere, sier de.

En tjeneste for næringslivet

Men skal appen overleve, må den gi inntekter. Så langt er Gobi reklamefri. Det håper de den skal forbli.

Nå jobbes det med å få et stort nok antall brukere. Deretter er tanken at de skal tjene penger på næringslivet. Appen kan for eksempel brukes av festivaler.

Festival­deltakerne kan sende inn snaps til gruppa som festivalen har opprettet.

En administrator velger ut hvilke snaps som skal vises. Deretter går de i loop på storskjerm på festival­området. Bildene skal også kunne sees på Gobi. Dette er testet ut på Vømmølfestivalen og Steinkjerfestivalen. 

– Vi fikk gode tilbakemeldinger fra disse to festivalene. Gobi skal også kunne brukes internt til arrangement i nærings­livet, sier Lande. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.