– Det kan bli et like høyt flomnivå i Øyeren som i 1995, men prognosene er fortsatt usikre, sier flomvakt i NVE Stein Beldring.
Det oppjusterte røde flomvarselet gjelder for kommunene Nes, Lillestrøm, Rælingen, Enebakk, Indre Østfold, Skiptvet, Rakkestad, Sarpsborg og Fredrikstad. Det røde varslet gjelder kun for hovedvassdraget, og ikke de mindre elvene.
Nes kommune har blant annet satt krisestab på grunn av farevarselet.
Mest kritisk ved Sarpsborg
– Det mest kritiske punktet er Sarpsfossen, der det er en innsnevring på oversiden av kraftanlegget. Det går det en jernbanebru og veibru over elven midt i Sarpsborg sentrum. I den grad det skal bli en problemstilling, kommer det nok der, sier beredskapsleder Stig Morten Løken i Hafslund Eco til TU om flomsituasjonen i den nederste delen av Glomma.
Det forventes at flomtoppen når området i helgen, og kraftselskapet som eier og driver 81 elvekraftverk i Norge, følger situasjonen i vassdraget tett. Prognosene deres viser en veldig stor vannføring i elven, og har satt alt tilgjengelig personell klare.
– Vi diskuteres nå med NVE om hvor den største ulempen er, om det skal tappes i Mjøsa og mulighetene i Øyeren, sier Løken. Prognosene vaker rundt 95-nivå, sier Løken som til daglig er viseadministrerende direktør i selskapet.
Onsdag førte en feil ved lukene på Braskereidfoss,som også er eid av Hafslund Eco til en oversvømmelse ved anlegget. Dette skal ikke skje ved noen av de andre nedover i elven, forsikrer Løken.
- Vi har gjort de tiltakene vi skal gjøre med pumper og ulike stengsler, som vi normalt gjør ved en ulik vannstand for at anleggene skal fungere. Vi har avledningskapasitet hele veien nedover som skal håndtere vannet, sier beredskapslederen.
På nivå med 1995
– Det vi fokuserer på nå er vassdraget Mjøsa og Glomma sørover via Øyeren og ut i Oslofjorden. Det kom nye prognoser i dag, og vi venter at vannstanden i Mjøsa vil stige en meter i forhold til det den var torsdag morgen, sier regionsjef Paul Christen Røhr i NVE region øst til NTB.
NVE venter en flomtopp i Mjøsa på lørdag. Denne vil være på et nivå som ligger rett i underkant av 95-flommen.
– Denne flomtoppen forplanter seg nedover, og vi venter at vannstanden i Øyeren stiger med to meter. Flomtoppen her vil være rundt søndag eller mandag. Her er vi på 95 nivå, sier han.
Kaller sikringen etter Gjerdrum-tragedien for «ingeniørkunst»
Frykter for innbyggerne
Rødt farenivå er det høyeste farenivået og betyr at det er en svært alvorlig situasjon. Det er ventet omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskade på bebyggelse og infrastruktur hvor det er sendt ut rødt flom- og jordskredvarsel.
– Vi frykter for bebyggelsen som ligger under en meter over dagens vannstand ved Mjøsa, og tilsvarende ved Øyeren for bebyggelse under to meter over dagens vannstand. De som bor i disse områdene må prøve å redde tingene sine, sier Røhr.
NVE har vært i fylkesberedskapsrådet i regionen og orientert om situasjonen.
Ta forbehold
Røhr oppfordrer folk i området til å være forsiktige langs vassdragsområdet, da elvebredden kan rase ut. Han forteller at båtkjøring på elvene også er farlig på grunn av drivgods.
– Vi har 1995 som sammenligning, så det er greit å ha dette i bakhodet. Man må gjøre det man kan av forberedelser, sier han.
Bilkjøring hvor det er oransje eller rødt farevarsel bør også unngås fordi veier kan bli stengt på kort varsel.
Kjemikaliecocktail i Mjøsa skremmer forskere