«Småkraftkøen vokser igjen», skriver Småkraftforeninga på sin nettside.
Ved utgangen av tredje kvartal hadde Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Olje- og energidepartementet (OED) og fylkeskommunen nemlig hele 832 søknader om små kraftverk til behandling.
Det er en økning fra utgangen av 2. kvartal, da antallet søknader til behandling var 828. Ved årsskiftet var antallet søknader til behandling for øvrig 859.
Les også: NVE vil ta unna småkraftkøen
Færre saker
I tredje kvartal 2013 ble det gitt endelig konsesjon eller konsesjonsfritak til kun 11 små kraftverk. I tillegg fikk to søkere endelig avslag.
I sin kvartalsrapport over ny kraftutbygging i Norge oppgir NVE ferieavvikling og mange befaringer som årsaker til at antallet behandlede saker var lavere enn i de to første kvartalene.
Småkraft er verst for miljøetLes også:
– Køen krymper
Daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga mener det er «bekymringsfullt av avviklingen av køen går så sakte».
Seksjonssjef Øystein Grundt i NVE er imidlertid uenig i at småkraftkøen i det hele tatt vokser. Han mener den tvert imot er redusert, også fra andre til tredje kvartal i år.
NVE definerer nemlig begrepet «kø» annerledes enn Småkraftforeninga.
– Saker som er i kø er de som er mottatt hos oss og som ligger og venter på å få saksbehandler, sier Grundt til Teknisk Ukeblad.
Denne søknadsbunken har sunket fra 453 ved årsskiftet til 409 ved utgangen av 2. kvartal og ytterligere ned til 370 ved utgangen av 3. kvartal.
– Prokuratorgrep
Knut Olav Tveit er glad for at NVE forsøker å få ned konsesjonskøen. Men han er svært skeptisk til direktoratets «kø-definisjon».
– Jeg skjønner at det er viktig for NVE å få fram at de jobber med saken, og jeg ser jo at det er viktig at saker blir påbegynt. Samtidig er det en form for prokuratorknep å fokusere på dette. Jeg tror vi bør forholde oss til ferdigbehandlede saker når vi vurderer konsesjonskøen. «The proof of the pudding lies in the eating», og spisingen her er når konsesjonen er tildelt, sier Tveit.
Grundt forsvarer imidlertid direktoratets regnemåte og kø-definisjon ikke er ny.
– Dette er slik vi alltid har omtalt det. Vi synes kanskje Småkraftforeninga svartmaler litt her. Nå går saksbehandlingen betydelig raskere enn tidligere.
– Men har det egentlig så mye å si at dere har begynt å behandle en søknad?
– Det har fryktelig mye å si. Det betyr at saken får en saksbehandler, man får befaring og et vedtak.
– Men det må da ha mye mer å si at saken blir avsluttet?
– Jo, men for å komme dit må man begynne på den. Da sender man ballen over til søkeren, man får opplysningene som trengs, man får saken ut på høring slik at det kan fattes et vedtak, sier Grundt.
Ingen sinke
Han liker ikke at NVE omtales som noen sinke, og understreker at når man ser NVE isolert, og ikke tar med sakene som ligger i OED og hos fylkeskommunen, så går også antall saker som er til behandling ned.
NVE hadde ved årsskiftet til sammen 724 konsesjonssøknader til behandling.
Ved utgangen av 2. kvartal var det nede i 706, og ved utgangen av 3. kvartal var tallet nede i 701. Dette skjer til tross for at NVE i løpet av de ni månedene fikk inn 51 nye søknader.
Les også:
Småskala pumpekraftverk kan bli mer lønnsomme enn store