ENERGI

NVE: Nettleien går rett til himmels frem mot 2030

En ny NVE-rapport spår at nettleien i Norge vil øke med rundt 25 prosent frem mot 2030 som følge av utbygginger i strømnettet.

NVE vet ikke akkurat hvor stor økning i nettleien blir. Det avhenger av hvor store nettinvesteringene faktisk blir. I tillegg spiller strømprisen, rentenivået, forbruksutviklingen og Statnetts flaskehalsinntekter inn, skriver VG.
NVE vet ikke akkurat hvor stor økning i nettleien blir. Det avhenger av hvor store nettinvesteringene faktisk blir. I tillegg spiller strømprisen, rentenivået, forbruksutviklingen og Statnetts flaskehalsinntekter inn, skriver VG. Foto: Gro Walldén, Statnett
12. sep. 2024 - 07:36

– Det er dyrt å bygge nett og det ligger an til betydelig økning i nettleien fremover, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i NVE til VG.

NVE tror økningen i nettleie vil variere avhengig av hvor kundene bor.

I Trøndelag kan de vente seg det høyeste hoppet på 30 prosent, mens på Sør- og Vestlandet vil økningen trolig være under 20 prosent, heter det rapporten.

170 milliarder

På Østlandet og i Nord-Norge ventes nettleien å øke med rundt 25 prosent. NVE-beregningene inkluderer ikke offentlige avgifter eller inflasjon.

Lund sier at det er behov for å bygge mer nett for å legge til rette for næringsliv, klimakutt og elektrifisering.

Totalkostnaden for utbyggingen anslås å være på 170 milliarder kroner. NVE-direktøren understreker at tallene bare er estimater.

Mer statlig finansiering vil ikke gjøre det noe billigere for nordmenn, understreker han.

– Vi som bor her i landet må finansiere det som blir gjort i landet, enten det skjer over skatteseddelen eller via brukerbetaling, sier Lund til VG.

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik venter kraftunderskudd i Norge allerede i 2026.
Les også

NHO varsler snarlig kraftunderskudd  – NVE vil dekke behovet med importert kraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.