KLIMA

Han slo alarm om veier og bruer etter Hans – nå kan skadene bli like store

– Vi får håpe at både midlertidige og permanente veier står seg, sier Gunnar Eiterjord i Vegvesenet.

NVE advarer om konsekvensene med flomvarselet. Bildet er fra Strandtorget i Lillehammer etter ekstremværet Hans i fjor.
NVE advarer om konsekvensene med flomvarselet. Bildet er fra Strandtorget i Lillehammer etter ekstremværet Hans i fjor. Foto: Eirik Helland Urke
Tia KarlsenTia KarlsenJournalist
9. sep. 2024 - 11:39

– Enn så lenge så ser det rimelig greit ut. Men det verste været har ikke startet ennå, sier seksjonsleder Gunnar Odd Eiterjord i Vegvesenet mandag ettermiddag.

De største vannmengdene vil man nok se natt til tirsdag, anslår han.

– Vi får håpe at både de midlertidige og permanente veiene står seg, sier Gunnar Eiterjord i Vegvesenet. Her foran E16 ved Ådalselva som nylig ble flomsikret. <i>Foto:  Bjørn Olav Amundsen</i>
– Vi får håpe at både de midlertidige og permanente veiene står seg, sier Gunnar Eiterjord i Vegvesenet. Her foran E16 ved Ådalselva som nylig ble flomsikret. Foto:  Bjørn Olav Amundsen

NVE meldte mandag morgen om oransje farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet og sørlige deler av Trøndelag, og at det kan ventes mye regn i løpet av en 12-timersperiode.

– Det som er utfordringen nå, er at både bakken og vannmagasinene er fylt opp. Det vi erfarte under Hans, er at vannet finner andre veier da, sier Eiterjord.

Slo alarm om veiene etter Hans

Eiterjord er ansvarlig for vedlikehold på riksveiene i Innlandet, samt øvre deler av Buskerud og øvre del av Romerike ned mot Gardermoen. Området fikk store skader etter ekstremværet Hans i 2023.

Så sent som sist uke, tirsdag 3. september, forårsaket store nedbørsmengder disse skadene på E16 ved Hønefoss. At bakken er mettet av vann før ekstremværet som er meldt nå, kan forverre skadene betraktelig. <i>Foto:  Vegvesenet</i>
Så sent som sist uke, tirsdag 3. september, forårsaket store nedbørsmengder disse skadene på E16 ved Hønefoss. At bakken er mettet av vann før ekstremværet som er meldt nå, kan forverre skadene betraktelig. Foto:  Vegvesenet

Nylig slo han alarm om manglende penger til å klimatilpasse veiene etter Hans. Han fortalte om bruer som så vidt er lappet sammen, og om veikropper som trenger fornyelse.

– Alle de tyngste fagfolkene, som for eksempel bruforvaltere, er satt i sving og følger situasjonen, sier han.

Byggeledere med driftskontrakt har blitt bedt om å sjekke at kulverter er åpne langs veiene de er ansvarlige for.

Brua som Eiterjord omtaler som aller mest kritisk, Søndre Bjøro bru på riksvei 3 nordvest for Koppang, overvåkes med kamera.

– Regnværet skal komme over en kortere periode nå, og det er meldt oransje farevarsel og ikke rødt. Så det blir ikke de samme nedbørsmengdene som med Hans, sier han.

Men at bakken er såpass vannmettet, blant annet etter et kraftig regnfall sist uke, bekymrer.

Siden fjorårets ekstremvær har Vegvesenet mest rukket å få plass midlertidige løsninger og mindre fornyelser av enkelte strekk, forteller han.

– Vi får håpe at både de midlertidige og permanente veiene står seg.

Kan få like store skader som under Hans

– Slik det ser ut nå, er det ikke ventet like mye regn som under ekstremværet Hans. Men områdene som blir truffet av regnet, vil kunne få like store skader som ekstremværet Hans førte til, sier flomvakt Thomas Væringstad i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mandag morgen.

Det er fortsatt oransje farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet og sørlige deler av Trøndelag, og det er ventet mye regn i løpet av en 12 timers-periode.

Et oransje farenivå betyr at flom og skred kan påvirke fremkommelighet og føre til ødeleggelser på vei, jernbane og bebyggelse.

Ifølge direktoratet betyr det at små og bratte vassdrag, elver, bekker og skråninger kommer til å reagere raskt og være spesielt utsatt for flom og skred – og ikke bare de store elvene som Glomma og Gudbrandsdalslågen.

Det er fremdeles usikkert hvordan været vil utvikle seg, men slik det ser ut nå er det ventet at Innlandet og sørlige deler av Trøndelag vil få det kraftigste regnet.

Slik så det ut da bruelementene til Randklev bru ble løftet på plass igjen. Brua brøt sammen i kjølvannet av uværet Hans og flommen i Lågen.
Les også

Bane Nor slår alarm

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.