Mange flere enn det er plass til i strømnettet, har søkt om å bygge ut vindkraft.
Håper på mindre konflikter
Når NVE nå skal prioritere de beste prosjektene først, håper direktør Agnar Aas at dette kan redusere konfliktnivået rundt vindkraftutbygging.
– NVE forventer at mange av vindkraftprosjektene som ikke blir prioritert i saksbehandlingen, skrinlegges eller trekkes. Aktørene kan heller vurdere å fremme prosjektene på et senere tidspunkt dersom situasjonen skulle endre seg, sier Aas i en pressemelding.
Færre saker å behandle
I tillegg har saksbehandlingen i NVE vært en flaskehals for utbyggingen av vindkraft, noe TU.no tidligere har omtalt.
Les også:
Over tre ganger for mange
NVE har til behandling prosjekter av landbasert vindkraft som totalt tilsvarer mellom 6000 og 8000 turbiner.
En studie som Enova og NVE utarbeidet i fjor, viser at det frem mot 2025 maksimalt er plass til mellom 2.000 og 2.500 vindturbiner i strømnettet i Norge.
Til sammenligning er det i Danmark allerede etablert 5.300 turbiner, mens det i Tyskland er etablert rundt 15.000 turbiner.
Statsråden fornøyd
NVE vil legge begrenset nettkapasitet til grunn når de skal prioritere vindkraftsøknader.
– Dette er et positivt grep fra NVE som vil bidra til at de beste vindkraftprosjektene vil bli raskere behandlet. Med begrenset nettkapasitet er det viktig at både vindkraftaktørene og NVEs ressurser konsentreres om de beste og minst konfliktfylte prosjektene. Samtidig er dette en oppfordring til aktørene om å foreta en kritisk vurdering av egen prosjektportefølje, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.
Midt-Norge prioriteres
Midt-Norge vil ha førsteprioritet når NVE skal behandle vindkraftsøknader. Dette er det området i landet der kraftsituasjonen er mest kritisk.
Kriteriene som legges til grunn fer vindressurs, forsyningssikkerhet/regional kraftbalanse, nærhet til nett med ledig kapasitet, miljøvirkninger, fylkesdelplaner og virkning for andre næringer.
I tillegg vil NVE legge vekt på lokalsamfunnets syn på prosjektene.