NYETEKNOLOGIER

Ny biosensor kan redde liv

Kan revolusjonere overvåkningen av nyopererte og bli en ny milliardindustri.

TROR PÅ SUKSESS: SensoCure-gründer og overlege ved Rikshospitalet, Tor Inge Tønnessen (t.v.), har jobbet i flere år med realiseringen av ideen. Daglig leder i Incendo AS, Trond Herje, har bidratt i etableringen, og vil ha en sentral rolle videre i kommersialiseringsprosessen.
TROR PÅ SUKSESS: SensoCure-gründer og overlege ved Rikshospitalet, Tor Inge Tønnessen (t.v.), har jobbet i flere år med realiseringen av ideen. Daglig leder i Incendo AS, Trond Herje, har bidratt i etableringen, og vil ha en sentral rolle videre i kommersialiseringsprosessen. Bilde: SensoCure
6. jan. 2012 - 10:43

Tenk deg at du nettopp har fått transplantert en ny lever. Alt ser ut til å gå bra, men så oppstår komplikasjoner.

Settes inn i organer

Den nye leveren har ikke fått den blodtilførselen den trenger og organet blir ødelagt. Ikke bare er du i livsfare, men en svært verdifull lever er gått tapt. Samfunnskostnadene er svært store.

Slike situasjoner kan unngås i fremtiden med en ny norskutviklet sensor.

Sensorene kan settes inn i organer når folk gjennomgår store og små operasjoner, og vil si fra på sekunder om det skjer endringer i blodtilførselen.

PROTOTYP: En prototype av SensoCure med biosensorer, displayenhet og kontrollenhet.
PROTOTYP: En prototype av SensoCure med biosensorer, displayenhet og kontrollenhet.
2

CO -måler

Ideen til den nye biosensoren, som er basert på måling av CO 2, oppsto hos legen Tor Inge Tønnesen ved Rikshospitalet.

Sammen med Incendo AS, og to andre investorer etablerte han selskapet SensoCure i 2011. CO 2-nivået i vevet er et resultat av hvor mye oksygen som tilføres gjennom blodet.

Nå kommer SensoCure med det første produktet som kan revolusjonere overvåkning av nyopererte.

Les også: Knekker resistente bakterier

LITEN MEN VIKTIG: Slik ser den ut, biosensoren til SensoCure.
LITEN MEN VIKTIG: Slik ser den ut, biosensoren til SensoCure.

Billig

– Sensoren er bare en millimeter i diameter og den er billig. Vi har patentert sensoren og måleprinsippet i alle viktige land og vi har allerede fått klarsignal fra de amerikanske godkjenningsmyndighetene, FDA, til å bruke den i muskelvev, sier konstituert daglig leder i SensoCure, Trond Herje.

De første sensorene er ørsmå, men de trenger en ledning for å kommunisere måledata ut av kroppen. De første brukssituasjonene vil være å overvåke organer under og etter en operasjon.

Les også: Nye bakterier truer immunforsvaret

Lenger levetid

I fremtiden ønsker SensoCure og utvikle en trådløs variant som vil gjøre det enklere å hente ut data uten å være bundet til måleutrustning på et sykehus.

De arbeider også for å forbedre levetiden til sensoren. I dag fungerer den i litt under et døgn, men de ønsker å strekke dette til to eller flere døgn.

– En trådløs variant vil gjøre det enkelt å overvåke folk i en hjemmesituasjon og det er bare et tids- og kostnadsspørsmål før vi klarer å utvikle en slik, sier Herje.

Les også: Støvfri jakt på naturens byggesteiner

Alene

I dag er det en omfattende prosess å måle kontinuerlig blodtilførsel til organer. Det eksisterer ikke noe konkurrerende produkt på markedet i dag.

Når det blir så enkelt og billig som SensoCure ser for seg, tror Herje det vil bli svært vanlig å bruke slike sensorer under mange operasjoner i fremtiden.

– Det koster noen få tusen for en slik sensor, og det er ikke mye i forhold til nytteeffekten. Vi regner med at det er bruk for noen millioner av dem i året rundt om i verden, så det er jo snakk om store penger. Dessuten er disse tallene knyttet kun til medisinsk bruk. Vi har også skjønt at sensoren kan ha andre anvendelser, sier Herje.

IBMs forskningssjef: – Bare 10 prosent av forskningen vår blir produkter

Les også: Skal profilere biotek i Tromsø

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.