OFFSHORE

Ny fase i oljeutvinningen

2. jan. 2002 - 07:00

Uavhengig av moderselskapets finansielle problemer har Kværner Eureka utviklet en flerfasepumpe som kan operere under vann. Flerfasepumpa øker trykket og dermed produksjonen fra nye brønner slik at både uttaket fra brønnen stiger samtidig som økt kontantstrøm gir oljeselskapene høyere fortjeneste. Pumpa kan monteres slik at det alltid vil være mulig å drenere en olje- og gassbrønn selv om den skulle være ute av drift. Risikoen ved å installere slikt utstyr er dermed minimal.

Pumpa kan også brukes til å opprettholde produksjonen fra olje og gassbrønner som synger på siste verset. Flerfasepumpen er utviklet i et samarbeid mellom Kværner Eureka og Olje og Energidepartementets Demo 2000 program.

Utviklingen har pågått i rundt 2,5 år. - Det har tatt noe lengre tid enn forutsatt, men som alltid i utvilklingsprosjekter, arbeidsomfanget øker etterhvert som vi arbeider med med problemstillingene og utvikler løsningene. Men 1. desember var funksjonstesten med vann ferdig på Tranby og utstyret er nå fraktet til Statoils K-Lab på Kårstø for testing med hydrokarbomer i januar, forteller utviklingssjef Kjell Olav Stinessen. Totalt har utviklingen kostet rundt 30 millioner kroner.

Standard utstyr

- Når vi skal utvikle utstyr for undervannsanlegg er pålitelighet et overordnet kriterie. Da kan vi ikke satse på utstyrskomponenter som er uprøvd. Utfordringen ligger i å lage en utstyrspakke som kan settes sammen av kjente komponenter og tilpasse disse for bruk under vann. Det vi har gjort med vår flerfasepumpe er å bruke vår lange erfaring med å lage pumpesystmer for oljeplattformer kombinert med Kværners erfaring med undervannsutrustning og dermed laget en pakke som tilfredsstiller oljeselskapenes krav til pålitelighet, sier Stinessen.

Selve flerfasepumpen som er en dobbelt skruepumpe som leveres av det tyske selskapet Bornemann. Den oljefylte motoren kommer fra Flender Loher mens de elektriske høyspentgjennomføringen i otoren leveres av Connecteurs Electriques Deutsch. Motoren drives på 6 kV, går med 4000 omdreininger og har en effekt på 1,6 MW. - Vi har som mål å kunne levere systemer fra 0,5 til 3 MW effekt, forteller salgsjef Per Sørum.

Kværner har brukt en del tid på å utvikle kontrollsystemet for flerfasepumpa. Det må være enkelt og robust, samtdig som at automasjonsutstyret må virke i flere år uten at det er behov for vedlikehold eller utskiftinger. Kværner har utviklet og patentert en trykkompenseringsenhet som er vesentlig for pålitelig drift. Videre er det utvikler spesielle vibrasjonsmålere for å overvåke tilstanden i flerfasepumpa.

2500 meter

Dimensjonene for denne pumpa er formidable. De er 5,5 x 2,5 x 5,5 meter (lengde bredde høyde). Vekten er på 45 tonn. Det er det store huset som alle komponentene er bygd inn i som bidrar til en god del av vekten. Selve motor og pumpe er installert slik at ingen av enhetene kommer i kontakt med sjøvannet. Dessuten er tetningene mellom motor og pumpehuset konstruert slik at eventuelle lekkasjer går fra motor og til pumpe, dvs. at det er overtryk i motorhuset.

Hele enheten er laget i stål og tåler et trykk på 250 bar. Med andre ord skal flerfasepumpa kunne plasseres på 2500 meters havdyp. Dette er mulige dybder for utbygging av felt i den Mexicanske golf og utenfor kysten av Brasil og Vest-Afrika.

Eksportmuligheter

Markedet for flerfasepumpa er små satellittfelt som er samlet rundt allerede eksisterende installsjoner og infrastruktur til havs. Felt som Hydros Sogn, Fram og Gjøa er mulige steder hvor flerfasepumpen kan komme til nytte. Også Statoils Snøhvit-prosjekt kan dra store fordeler ved å bruke en slik teknologi. - Vi opplever stor interesse både fra flere oljeselskaper for dette Demo 2000 pumpeprosjektet, forteller Sørum.

Internasjonalt er det marked for rundt 550 slike undervannsanlegg. - Bare mot det vi kaller tie-backs, eller utnyttelse av små felt rundt eksisterende installasjoner i Nordsjøen, har vi identifisert rundt 60 mulige prosjekter hvor denne teknologien kan være en mulighet. Det viktigste for oss er at folk er klar over at mulighetene for å øke produksjonsraten ved undervannsanlegg nå finnes. Leveringstiden er i underkant av ett år, sier Stinessen.

- Vårt mål er å få solgt så mange pumper at vi kan oppnå en kontiuerlig produksjon. Det vil sikre mange arbeidplasser her i Lier, sier adminsitrerende direktør Bjørn Ottar Wille.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.