IKT

Ny generasjon WLAN

Odd Valmot
3. okt. 2004 - 08:00

Leverandørenes behov for å selge mer utstyr og kundenes behov for høyere datahastighet gjør at en ny standard for trådløst Ethernet, WLAN, er under utvikling; 822.11n.

Sjelden har en teknisk standard fått slik fenomenal suksess som da trådløst Ethernet kom. På få år har først 802.11 b, eller ganske enkelt b, fått en fenomenal markedsaksept. For et par år siden kom g som en naturlig etterfølger til b og nesten alt utstyr som selges i dag er basert på g. Verre gikk det med a, som opprinnelig var tiltenkt rollen som den raskere varianten.

Mens b har en maksimal bitrate på 11 Mbit/s, ligger både a og g på 54 Mbit/s. Problemet med a er at denne standarden kommuniserer i 5 GHz-båndet, som ikke på samme måte er et åpent kommersielt nett. Det er heller ikke bakoverkompatibel med b, som kommuniserer i 2,4 GHz-båndet. g er bakoverkompatibel og kommuniserer i samme bånd som b.

a har ligget og vaket lenge uten å ta av, men kanskje Intels beslutning om å bygge denne standarden inn Centrino-plattformen sammen med g og b kan blåse liv i den. Intel vil bruke a til å overføre tidskritiske data, slik som videostrømmer, når trafikken på 2,4 GHz blir for tett.

Over til n

På tross av alle bokstavvariantene, trengs det en ny standard. Markedet vil både ha høyere hastighet og flere samtidige kommunikasjonskanaler som tillater flere brukere i samme område.

Svaret er 802.11n og leverandørene ivrer etter å fylle på med nye fantastiske antennebestykkede bokser. Selv om det neppe blir enighet om den endelige standarden før tidligst sent i 2005, har utstyrsleverandøren Belkin allerede begynt å selge sin egen variant av n-standarden. Tiden vil vise om den vil kunne brukes sammen med den endelige varianten.

Tungvektere

Det er to store industrigrupper, hvor begge hevder å ha mellom 50 og 70 prosent av dagens WLAN-marked, som nå sloss for sine forslag til ny n-standard. Den ene grupperingen, med Texas Instruments og Broadcom i spissen, kaller seg WWiSE for World Wide Spectrum Efficiency.

Den andre, med tungvektere som Intel, Nokia, Sony og Philips, har tatt navnet TGn Sync. Begge grupper tilfredsstiller kravet fra standardiseringsorganisasjonen IEEE om en hastighet som overgår 100 Mbit/s og begge baserer seg på bruk av flere antenner. TGn Sync har en senderantenne og er mottakerantenne og bruker en båndbredde på to ganger 40 MHz. WWiSE har dobbelt så mange antenner som benytter en båndbredde på fire ganger 20 MHz.

- I utgangspunkter er det ikke så stor forskjell på de to gruppene, sier adm. dir. Hans-Petter Hansen i nettverksselskapet D-Link. - TGn Sync, hvor vi selv er medlem, vil ha en standard som skiller seg litt mer fra dagens, men som er billigere å produsere. WWiSE-grupperingen vil være mer kostbar, men også mer lik dagens standard.

TGn Sync vil få en kapasitet på 250 Mbit/s fordelt på 2x125 Mbit/s. WWiSE vil ha 4x56 Mbit/s, totalt 256 Mbit/s. TGn Sync kan også utvide antenneantallet til fire sender- og mottakerantenner og med det øke bitraten til over en halv Gbit/s. Begge standardene kommuniserer i utgangspunktet i 5 GHZ-båndet, men TGn Sync også har opsjon til å bruke 2,4 GHz og dermed være kompatibel med dagens b- og g-standard.

- Det er lett å få inntrykk av at den endelige standarden er rett rundt hjørnet, men det går nok et stykke ut i 2006 før vi ser de første produktene som følger den offisielle IEEE-standarden. Selv om n-standarden vil bli et betydelig fremskritt når den kommer, vil det være uklokt å vente på den. Slikt utstyr er så billig at bedriften vil tape om de utsetter anskaffelse i to år. Jeg tror også n-standarden kommer til å bli bakoverkompatibel med det utstyret vi har i dag, sier Hansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.