ENERGI

Ny giv med nytt navn

21. sep. 2000 - 14:09

I mai endte et ett år langt «ekteskap» mellom de internasjonale elektrotekniske gigantene ABB og Alstom. Sistnevnte kjøpte virksomheten de to hadde bestemt seg for å kjøre i et felles eid selskap. Alstom Power overtok hele kraftgenereringssegmentet til ABB, og 300 personer i Norge hører nå sammen med nærmere 140.000 Alstom-ansatte over hele verden.

– Kraftgenereringsmarkedet er satsingsområde for Alstom, og konsernene fant det derfor riktig å skille lag, sier administrerende direktør Einar Saunes i Alstom Power i Norge. Saunes var tidligere direktør for industridivisjonen hos ABB Miljø i Oslo. Denne divisjonen som leverer renseanlegg til aluminiumsindustri og kullfyrte kraftverk i hele verden, inngår nå i miljøsegmentet i Alstom Power.

Vannkraft

Alstom Power overtok i 1999 ABBs generatorproduksjonen på Brakerøya i Drammen. Straks etter overtakelsen startet det nye selskapet en betydelig markedstilpasning, både med tanke på strategi og organisasjon. Denne prosessen har vært vellykket, og vannkraftdivisjonen drives i dag lønnsomt under ledelse av divisjonsdirektør Jostein Holdhus.

Saunes er optimistisk for framtiden. – Vi har av ulike grunner opplevd en investeringstørke i kraftbransjen. Vi tror at moderniserings- og rehabiliteringsmarkedet vil ta seg opp, og vi skal være klar til å håndtere dette, sier han.

Småskala vannkraft

– Vi regner med å videreutvikle potensialet som ligger i småskala vannkraftverk i Norge. Vi tenker da på området fem til tretti megawatt. Dette potensialet er både stort, og miljøriktig.

Saunes poengterer at de kommer til å legge mest vekt på service og vedlikehold, snarere enn produksjon av nytt utstyr. Alstom kan likevel levere nøkkelferdige anlegg med turbiner fra Alstom Power og generatorer fra Alstom. I tillegg leverer konsernet apparat- og kontrollanlegg, en aktivitet de også har fått med over fra ABB og fra Alstom T&D (Transmission and Distribution).

– Kunder i Norge og internasjonalt er opptatt av lokale leverandører, lokal verdiskaping og internasjonal kompetanse, samtidig som de skal ha den beste prisen. Det er også vi, sier Saunes.

Divisjon Miljø: Denne divisjonen leverer renseanlegg til aluminiumsindustrien, og til kullfyrte kraftverk. Dette er global virksomhet, og divisjonen har pågående prosjekter i dag blant annet i USA, Brasil, Malaysia, UK, India og i Midt-Østen. Denne virksomheten har drevet lønnsomt i mer enn 20 år.

Divisjon Termisk har levert varmegjenvinnere og kombikraftanlegg til offshore virksomhet. Den unike teknologien som benyttes tar vi nå i bruk også innenfor den marine sektoren. – Vi ser svært gode framtidsutsikter for denne enheten, både nasjonalt og internasjonal sier Saunes.

Forsatt forskning og utvikling

Saunes bekrefter at Alstom i Norge fortsatt kommer til å utvikle, videreutvikle og produsere utstyr og systemer for både det norske og det internasjonale markedet. – Vi bruker rundt to til tre prosent av omsetningen til forskning og utvikling. Spesielt på de produktene vi allerede er sterke og har en unik markedsposisjon: renseanlegg, regulatorsystemer, systemoptimalisering og småkraftverk, sier han.

God butikk

Alle forretningsområder i konsernet i Norge driver i dag lønnsomt. – Samtidig ser vi en rekke spennende nye markedsmuligheter gjennom å utnytte våre produktmuligheter bedre, sier Saunes. Slike produktmuligheter er gassdrevne kombikraftanlegg for både offshore og cruiseskip, det dynamiske posisjoneringssystemet Meremaid, subsea-systemet Speed og Alstoms generatorer. Alstom er også aktuell leverandør av komplett gasskraftanlegg.

– Vi ser store muligheter for å jobbe oss inn i disse markedene, selv om det blir hardt. Andre norske leverandører har allerede et godt fotfeste, men umulig er det ikke, sier Saunes optimistisk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.