LEDELSE

Ny konsernsjef overtar i røft år for Equinor

Eldar Sætre i Equinor overlot mandag morgen lederlokalene til ny konsernsjef Anders Opedal. Opedal hadde startet dagen med å kunngjøre sine klimaambisjoner.

Anders Opedal tok mandag morgen over som konsernsjef i Equinor.
Anders Opedal tok mandag morgen over som konsernsjef i Equinor. Foto: Carina Johansen / NTB
2. nov. 2020 - 14:22

Det var neppe tilfeldig at Equinor slapp pressemeldingen der selskapet kunngjorde at det vil bli klimanøytralt innen 2050, samme dag som Anders Opedal tar over toppjobben.

Det var også det han ville snakke mest om da NTB snakket med ham etter at Eldar Sætre hadde overlatt konsernsjefkontoret til ham på Forus i Stavanger.

– Equinor skal være et ledende selskap i det grønne skiftet. Vi skal fjerne like mye utslipp i 2050 som våre produkter slipper ut når de er i bruk. Det skal vi gjøre ved at vi skal fortsette å jobbe med å redusere egne utslipp, så skal vi øke veksten innen fornybar energi, spesielt innen havvind, sier Opedal.

Han er likevel klar på at det skal fortsettes med olje og gass, og Equinor forventer en årlig produksjonsvekst fra nye prosjekter med en årlig vekstrate på 3 prosent i perioden 2019 til 2026, basert på dagens prognoser. Tallet er imidlertid usikkert.

Driften i Nord-Amerika

Han overtar i tøffe tider for Equinor, og tirsdag er det åpen høring i Stortinget, som vil ha svar på hva regjeringen visste om milliardtap og regnskapsrot i Equinors USA-satsing. Ifølge en undersøkelsesrapport fra PwC hadde Equinor et regnskapsmessig tap på 21,5 milliarder dollar, tilsvarende 161 milliarder kroner, mellom 2007 og 2019.

Opedal sier til NTB at det ikke er aktuelt å trekke Equinor helt ut av Nord-Amerika, der selskapet fremdeles har betydelige eierandeler.

– Det vi har gjort, er å redusere eierandelene våre og tilpasse aktiviteten der til markedet og prisene. Vi har fortsatt betydelige ressurser i bakken i Nord-Amerika, sier han, og ønsker ikke å kommentere Equinors framtidige strategi utover dette.

– Hvordan skal dere gjenvinne folks tillit til Equinors aktiviteter i USA etter det som er kommet fram?

– Den tilliten skaper vi gjennom å vise at vi kan drive lønnsomt. Det viktige nå er lønnsom drift, sier Opedal.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) varsler en dreining i prioriteringene når ny Nasjonal transportplan legges fram 22. mars. Her foran Statens vegvesens bygg i Oslo.
Les også

Budsjettlekkasje: Regjeringen vil gi 1,1 milliarder kroner mer til drift og vedlikehold av riksveier

Nytt lederteam

Opedal vil sette sammen sin egen ledelse når han overtar etter Sætre, som har ledet olje- og gassgiganten i seks år. I tillegg til Sætre går flere sentrale personer i ledelsen av eller over i nye stillinger.

– Det er helt naturlig at man gjør en vurdering rundt sammensetningen og hvem som skal ha en plass rundt det bordet, sier Opedal, men sier han først senere vil komme tilbake til hvem som skal sitte i den nye ledelsen med ham.

I forrige uke ble det kjent at Reidar Gjærum etter nesten 16 år går fra stillingen som kommunikasjonsdirektør og over i rollen som seniorrådgiver for den nye konsernsjefen.

– Nå kommer det en ny konsernsjef som må ha en ny, lang horisont på den strategien han jobber med og det teamet han skal sette sammen, sa Gjærum til E24 da.

Også finansdirektør Lars Christian Bacher gikk av mandag. Han forlater Equinor, og Svein Skeie fungerer som finansdirektør inntil videre.

Gullfaks får i dag deler av energibehovet sitt dekket med strøm fra havvindparken Hywind Tampen. Men Equinor vil i tillegg ha kraft fra land til Tampen-området, for å kunne kutte mer utslipp. Foreløpig står prosjektet i nettkø.
Les også

Ingen strømgarantier til kraft fra land-prosjekter

Første ingeniør

Opedal blir den første ingeniøren som har ledet Equinor. Han har utdanning fra NTNU og senere lederutdanning – en MBA fra Heriot-Watt i Edinburgh. Han mener Equinor har de rette folkene som skal til for å bringe selskapet over i en grønn framtid.

– Det er jo vår olje- og gasskompetanse som har gjort at vi er blitt ledende innenfor flytende havvind og har klart å ha den satsingen vi har hatt, sier Opedal til NRK, og sier at han håper framtidens ungdom vil søke seg til Equinor fordi de er et selskap som bidrar til det grønne skiftet, jobber digitalt og på en moderne måte.

I et portrettintervju med DN Magasinet plasserte han seg selv slik i et historisk perspektiv:

– Jeg er konsernsjef i en annen tid enn tidlig på 70-tallet, Arve Johnsens tid. Vi må jobbe annerledes. Energien vi skal jobbe med, vil være annerledes. Men vi skal ikke slutte med olje og gass. Vi skal bruke det vi kan for å bidra til å løse verdens utfordringer. Og samtidig drifte selskapet til beste for dem som er eiere.

 

Aktivister fra Greenpeace Norden og Greenpeace Brasil har plassert vrakrester fra ekstremværet rundt boligen til oljesjefen Anders Opedal. Dette skjedde etter at rundt en halv million mennesker måtte forlate hjemmene sine under den dødelige flommen i Brasil i april og mai
Les også

Greenpeace med aksjon i Equinor-sjefens hage – blir politianmeldt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.