IBM handler ikke bare om datamaskiner og programvare. Nå ser de ut til å kunne gjøre seg gjeldende innen farmasøytisk industri også.
I samarbeid med the Institute of Bioengineering and Nanotechnology i Singapore har Store Blå fremstilt en krem, en såkalt hydrogel, som kan stoppe multiresistente bakterier.
Les også: Slåss om patenter til nytt supermateriale
Vi stoppe sykehusinfeksjoner
Sykehusinfeksjoner i farlig pardans med resistente bakteriestammer er et økende problem over hele verden.
Antibiotika som har hjulpet oss siden før krigen viker ikke lenger på disse genetisk beskyttede mikroorganismene. Og all desinfiseringen vi driver med bidrar også til at de sterkeste bakteriestammene overlever.
Nå offentliggjør IBM Research og deres partner det nye virkestoffet som faktisk har sin opprinnelse i kunnskap om halvledere.
De har sett på de antibakterielle produktene på markedet og funnet at de stort sett inneholder etanol som dreper de mest vanlige bakeriene, men som fordamper etter en stund og da virker ikke beskyttelsen.
Dessuten er ikke virkestoffene spesielt bra for huden.
Les også: Tre veier til bedre syn
Polymerer
IBM har jobbet lenge med polymerer. Materialteknologi er helt grunnleggende når man lager mikroprosessorer.
For et par år siden klarte de å lage nano polymerpartikler som så å si sprettet opp buken på multiresistente stafylokokker – MRSA – før de selv biodegraderte og forsvant fra kroppen.
Den nye kremen varer lenge, den er biokompatibel med huden, vannløselig, ikke giftig og biodegraderer etter hvert.
Den inneholder positivt ladede nano polymerpartikler som tiltrekker seg de negativt ladede bakteriene og tar knekken på dem ved å sprette opp membranen som beskytter de encellede bakteriene.
En veldig stor fordel med denne måten å knekke multiresistente bakterier på, er at de ikke kan utvikle resistens mot den.
Les også: Denne geléen skal lege dine sår
Beskytter
IBM tror at det nye materialet kan brukes til å beskytte alle slags overflater innen sykehusene fra diagnostiske instrumenter til medisinske implantater.
Og her er det mye penger.
Bare i USA var kostnadene som multiresistente bakterier påførte helsevesenet beregnet til 20 milliarder dollar i fjor, i tillegg til at infeksjonene medførte åtte millioner ekstra sykehusdøgn for pasientene.
– Vi jobber hardt for å få produktene våre inn på helsemarkedet, sier Bob Allen, som er IBMs sjef for forskning på kjemi og avanserte materialer.
Det gjenstår fremdeles en god del forskning, og ingen av de to forskningspartnerne har annonsert en plan for å få nyheten til markedet ennå.
Les også:
De 10 mest populære teknologi-arbeidsplassene