Langt over 30.000 lynnedslag ble registert på systemet i går. Registreringen har pågått siden begynnelsen av 80-tallet, men hele landet kom ikke med før i 1997. Den forrige rekorden på 21.000 nedslag skriver seg også fra nettopp det året.
Dekker 80 prosent
– Det var ganske hektisk her i går, bekrefter forsker Angjerd Pleym hos Sintef Energiforskning, som står for registrering, distribusjon og presentasjon av dataene.
Det er i utgangspunktet et amerikansk system som registrerer lynnedslagene. 13 sensorer over hele landet gir en dekningsgrad på nærmere 80 prosent på gode sommerdager.
– Men vintertorden er et problem, sier Pleym. Amerikanske lyn har en annen «signatur» enn norske, spesielt om vinteren. Det skyldes i hovedsak at vi har mye fjord og fjell, svart jord som gir dårligere jordsmonn med en annen konduktivitet (ledningsevne) og lavere skydekke.
Videreutvikling
– Vi jobber kontinuerlig i samarbeid med NTNU om å videreutvikle systemet for å tilpasse det til nordiske forhold. Men det er svært mye vi ikke veit om lyn og utviklingen av tordenvær ennå, sier Pleym
Hun forteller at et samarbeid med de andre nordiske landene er naturlig, ettersom sensorene også dekker langt over landegrensene.
– Men spesielt på vestlandet er det vanskelig, sier hun. Hun vil ikke spekulere i hvor dårlig dekningsgraden er på de vanskeligste vinterdagene. – Vi veit rett og slett for lite om dette foreløpig, medgir hun.
Ekrstremt hurtig registrering
Det er Statnett som har eid lynregistreringssystemet siden 1995. Ingeniør Kjell Solberg fortelle at Statnett blant annet jobber med å etablere kameraer for ekstremt hurtig registrering av lynnedslag.
– Det som for det blotte øyet kan se ut som ett enkelt nedslag, er ofte flere, kanskje 10–12 nedslag i tett rekkefølge. Hurtigkameraet vil samvirke med blant annet GPS-systemet. som på et nanosekunds nøyaktighet kan gi rett tid på nedslaget. Dette er viktig for ogg, blant annet for å oppfylle deteksjonskravene og gi rett feilanalyse på våre egne nett.
Statnett og Sintef samarbeider med en rekke andre partnere om lynregistreringen, blant annet Det norske meteorologiske institutt (DNMI), Telenor, nettselskaper og helikopterselskaper.