Halvannen måned etter at gründer Jonas Helmikstøl gikk av som Easee-sjef, melder elbilladerselskapet at ny daglig leder blir Erik Færevaag.
– Dette er banebrytende norsk teknologi som fortjener global suksess, jeg ser frem til å ta fatt på oppgaven, sier Færevaag i en uttalelse.
Færevaag har vært konsulent i Easee siden februar, og har erfaring med å være teknologigründer. Han har blant annet utviklet verdens minste trådløse sensor, og har tidligere vært med å etablere både Disruptive Technologies og Terravera Foundation, og vært sentral i Energy Micro og Chipcon, opplyses det pressemeldingen.
Arbeider med å finne permanent CEO
Færevaag går i første omgang inn som «interim CEO» i Easee, samtidig som man er i gang med arbeidet med å finne en permanent toppsjef, skriver selskapet i en pressemelding onsdag.
– Vi har nedsatt en arbeidsgruppe som jobber med å finne en permanent løsning når Erik avslutter sitt oppdrag for selskapet. Easee skal være en global og offensiv aktør, og vi skal nå bruke tiden godt for å finne den riktige profilen som kan posisjonere oss for internasjonal vekst, sier styreleder Kjetil Næsje i meldingen.
I august igangsatte Easee en effektivisering av driften, sikret ny kapital og lanserte Charge Lite som første lader i sin nye produktlinje.
Vant Tech Awards i 2016
Færevaag har vært omtalt en rekke ganger i TUs spalter, og selskapet hans Disruptive Technologies (DT) vant Norwegian Tech Awards i 2016. Produktet er små sensorer med integrert radiokommunikasjon til IoT-bruk (tingenes internett).
Færevaag trodde prisen ville komme godt med når selskapet skulle markedsføre sensorplattformen sin verden rundt.
- Det å ha vunnet den gjeveste teknologiprisen i hjemlandet vil ha stor verdi for oss, sa Færevaag i forbindelse med utdelingen.
Senere var Færevaag involvert i Terravera, som de beskrev som et slags «operativsystem for bærekraft». Det var en idé Færevaag selv beskrev som en litt sprø idé. Målet var å bygge en plattform for å kunne måle bærekraft i rapporter på en presis måte for å unngå grønnvasking.
Hans nyeste oppgave, som det altså foreløpig er uklart hvor lenge vil vare, er å få Easee på rett kjøl igjen etter rabalderet i Sverige har snudd Easees suksess på hodet.
Felt av svensk markedskontroll
Det hele begynte med en markedskontroll svenske Elsäkerhetsverket startet i 2022. Utfallet ble at det svenske tilsynet mente at Easee ikke hadde tilstrekkelig dokumentasjon på de tekniske løsningene i ladestasjonee Home og Charge, og dermed ila dem omsetningsforbud i Sverige i mars.
Siden har andre land i Europa valgt å følge svenske myndigheter og pålagt Easee å stanse salget.
Easee har anket vedtaket, og saken har i flere måneder pågått i Förvaltningsrätten i Karlstad. Det er ikke kjent når saken blir avsluttet. I Norge og flere andre land i Europa har myndighetene besluttet å vente på en avgjørelse i retten før de foretar seg noe.
I mellomtiden har Easee lansert en ny lader, kalt Easee Charge Lite. Dette er i praksis den samme laderen som har salgsforbud, bare med ny programvare og ny dokumentasjon.
Prosessen har sendt Easee mot konkursstupet, og de har vært tvunget til å massepermittere ansatte. I august ble det klart at Easee hadde klart å få inn 60 millioner kroner gjennom et konvertibelt lån. Samtidig ble det kjent at daglig leder og grunnlegger Jonas Helmikstøl skulle gå av. I tillegg ble 200 av selskapets 350 ansatte sagt opp.