- Hver gang vi lager en ny trådløstilkobling, bruker vi radiospekteret.Og snart er vi tomme for båndbredde, grunnet den voksende bruken av trådløse teknologier, sier Bill Cowley, professor i signalbehandling ved University of South Australia (UNISA).
Millimeterbølger
Forskere ved universitetet har nå utviklet en ny teknologi som utnytter de såkalte "millimeterbølgene" i frekvensspekteret til å overføre data trådløst.
Signalene går i båndet rundt 60 GHz, som er lite utnyttet i dag. Her finnes det derfor mange ledige frekvenser.
Gigabit
GLIMMR (Gigabit Low-Cost Integrated Millimetre-Wave Radio) antas å få en overføringshastighet på mellom én og to gigabit i sekundet.
Det er minst 20 ganger raskere enn maksimalhastigheten på 802.11b-nettene som er de vanligste til hjemmebruk i dag.
Små antenner
Og siden frekvensene er såpass høye, krever de bare små antenner og ser ut til å kunne erstatte fiberoptikk over kortere avstander.
- En slik brikke kan etablere en trådløs tilkobling mellom en laptop eller stasjonær datamaskin og en projektor, og på sikt koble en DVD-spiller trådløst til en HDTV, sier Cowley i en pressemelding.
Fungerer bra
Prototyper er allerede laget, og teknologien fungerer som den skal. Prosjektet er et samarbeid mellom UNISA, universitetene i Macquarie og Adelaide og industripartnere.
- All delene av prosjektet er viktige, og når du designer et helhetlig system som dette, er det faktisk essensielt at folk med veldig forskjellig kompetanse samarbeider - koding og modulering er veldig forskjellig fra antennedesign, sier Cowley.
Billige
Brikkene skal etter hvert kunne produseres til noen tiere per enhet, omtrent det samme som dagens trådløsbrikker, skriver forskning.no.
Og nå ser forskerne etter kommersielle partnere.
- Trådløs overføring har hatt en kjempeutvikling de siste tiårene, men det er alltid behov for mer båndbredde og høyere fart, sier Cowley.
Produksjon av prototyper og testing skal fortsette ut året.