I en ny rapport ser Gassco på hvordan Norge kan få transportert ut mer av gassen i Barentshavet.
Konklusjonen er at det kan være lønnsomt å bygge ut kapasiteten, sa Gassco-sjef Frode Leversund da han overleverte den 33 sider lange analysen til olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp).
– Det vi har sagt i rapporten, er at både en utvidelse av kapasiteten på Melkøya og en rørledning kan være gode løsninger. Det er for tidlig å konkludere på om det ene er bedre enn det andre, sier Leversund til NTB.
Gasscos anbefaler derfor at begge alternativer bør utredes videre.
Håper på mer leting
Listhaug kaller rapporten spennende nyheter. Hennes håp er at utbygging av ny gassinfrastruktur i nord skal gjøre det mer attraktivt for selskapene å lete etter nye funn.
– Nå skal selskapene som er engasjert i dette området, Oljedirektoratet og Gassco jobbe videre med disse planene. Jeg håper man finner ut at det er lønnsomt for landet og fornuftig å gjøre det, hvis det betyr at vi kan få utnyttet de ressursene som er der oppe, sier Listhaug til NTB.
Hun vil ikke være med på at slike olje- og gassutbygginger burde høre fortida til.
– Selv om vi skulle nå målene i Parisavtalen, som vi håper å gjøre, så vil verden trenge mye olje og gass også i framtida. Derfor er det viktig at vi er med og produserer.
Fullt utnyttet
I dag er situasjonen at det eksisterende LNG-anlegget på Melkøya vil være fullt utnyttet de neste 20 årene med gassen fra Snøhvit alene. Skal Norge få ut mer av gassen fra Barentshavet, må det derfor bygges ut ny transportkapasitet.
Flere alternativer ligger på bordet, men Gassco framhever økt LNG-kapasitet eller en rørledning som de mest aktuelle.
Det første kan skje ved at kapasiteten økes ved LNG-anlegget på Melkøya, eller ved at det bygges et nytt LNG-anlegg.
Det andre alternativet er å bygge ut en gassrørledning til Barentshavet som kobles til rørsystemet som allerede fins i Norskehavet.
En slik gassrørledning kan også legge til rette for bygging av et enklere prosesseringsanlegg på land.
Lønnsomt med dagens funn
I motsetning til tidligere studier, viser Gasscos nye analyser at flere av alternativene også kan være lønnsomme basert kun på de gassressursene som allerede er påvist. I tillegg til Snøhvit er det da snakk om felt som Goliat, Johan Castberg, Alke, Wisting, Alta og Gohta.
Men lønnsomheten blir større hvis det oppdages mer, fastslår Gassco.
– Det er absolutt et oppsidepotensial i uoppdagede ressurser i Barentshavet sør, sier Leversund til NTB.
Han passer godt på å få med ordet «sør».
Hvilke muligheter som kan ligge lenger nord i Barentshavet, i områder Stortinget så langt ikke har åpnet for leting etter olje og gass, ønsker Gassco-sjefen ikke å mene noe om.
Norge kan tape på et skifte til fornybar energi