ENERGI

Ny rapport om Alexander Kielland-ulykken: Viktige dokumenter forsvant

Viktige dokumenter om Alexander Kielland-ulykken i 1980 ble borte, viser en fersk rapport fra et forskerteam som har gransket den fatale ulykken.

Stavanger 1983: ALEXANDER KIELLAND - SNUING/SENKING. "Alexander L. Kielland"-plattformen kantret 27. mars 1980 på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. 123 mennesker omkom. Her bilder fra forsøkene på snuing, - og den senere senkingen i 1983. Plattformen ble senket med 50kg sprengstoff, og sank på 712m dyp i Nedstrandsfjorden, nord for Stavanger. To tidligere snuoperasjoner var mislykket.   NTB arkivfoto:  Bjørn Sigurdsøn / NTB
Stavanger 1983: ALEXANDER KIELLAND - SNUING/SENKING. "Alexander L. Kielland"-plattformen kantret 27. mars 1980 på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. 123 mennesker omkom. Her bilder fra forsøkene på snuing, - og den senere senkingen i 1983. Plattformen ble senket med 50kg sprengstoff, og sank på 712m dyp i Nedstrandsfjorden, nord for Stavanger. To tidligere snuoperasjoner var mislykket. NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB
11. jan. 2025 - 19:18

Professor Marie Smith-Solbakken ved Universitetet i Stavanger, «korrupsjonsjegeren» Eva Joly og et team har de siste årene gransket ulykken.

Lørdag kom rapporten «Empirisk undersøkelse av myndighetenes oppfølging av Ansvar etter Alexander L. Kielland-ulykken» , opplyser Kielland-nettverket i en pressemelding.

Dagens Næringsliv omtalte rapporten fredag.

– Vi har skaffet oss tilgang til dokumentasjon som tidligere ikke har vært kjent, og vi har fått bekreftet at viktige dokumenter har forsvunnet, sier Smith-Solbakken.

Åpne dører som skulle vært lukket

Et sentralt funn dreier seg om statsadvokatens og riksadvokatens manglende behandling av en politirapport fra 1983, skriver de.

Der fremkom det blant annet med fotoopptakk at flere dører og skott som skulle være lukket, sto åpne på ulykkestidspunktet.

– Hadde disse dørene vært stengt, slik regelverket tilsa, ville riggen ha holdt seg flytende rundt 90 minutter lenger enn det den faktisk gjorde. Da ville langt flere med stor sannsynlighet ha overlevd denne ulykken, sier Smith-Solbakken.

Viser til tidligere beklagelse

– Den tragiske Kielland-ulykken og oppfølgingen i ettertid har helt riktig fått en uforbeholden beklagelse av Stortinget i juni 2021, sier statssekretær Per Olav Hopsø i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Dagens Næringsliv.

– Vi har også gått i dialog med Kielland-nettverket og bidratt til et arbeid med å samle og gjøre tilgjengelig nettverkets arbeid, dokumentasjon og innsamlet materiell. Hensikten har vært å dokumentere opplevelsene sett fra overlevende og etterlattes ståsted, sier Hopsø.

Rederselskapet Stavanger Drilling har tidligere uttalt til DN at de ikke gjorde noe feil.

Lite oppfølging, ifølge Riksrevisjonen

I fjor viste en omfattende studie av overlevende og pårørende etter Alexander Kielland-ulykken i 1980, at de berørte har dårligere livskvalitet og helse enn andre. I 2021 slo Riksrevisjonen fast at overlevende og etterlatte i liten grad har fått den oppfølgingen de fortjente.

Boligplattformen Alexander Kielland kantret torsdag 27. mars 1980 på Ekofiskfeltet i Nordsjøen da ett av de fem plattformbeina brakk av i høy sjø. Av de 212 om bord omkom 123 menn. 30 av dem aldri ble funnet.

Senere fikk de etterlatte erstatninger fra forsikringsselskapene til Stavanger Drilling og Phillips Petroleum.

Brann- og redningsmannskap arbeidet søndag formiddag lokal tid på ulykkesstedet.
Les også

179 døde da fly krasjet under landing i Sør-Korea

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.