VÅPEN

Ny rekord for norsk våpeneksport i 2024

For tredje år på rad har norsk eksport av våpen og ammunisjon satt ny rekord. 

Våpenprodusenten Kongsberg-Gruppen har tredoblet omsetningen de siste åtte årene. Her står daglig leder Geir Håøy foran en JSM missile.
Våpenprodusenten Kongsberg-Gruppen har tredoblet omsetningen de siste åtte årene. Her står daglig leder Geir Håøy foran en JSM missile. Arash A. Nejad
5. feb. 2025 - 08:08

I 2024 ble det eksportert forsvarsmateriell for totalt 7,9 milliarder kroner, en økning på over én milliard kroner fra året før.

Økningen er særlig drevet av eksport til Nato-land som USA og Ungarn, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Eksportverdien på norske våpen og ammunisjon økte betydelig i 2024, spesielt som følge av høyere salg til våre allierte i Nato, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus i seksjon for utenrikshandel.

Nato-land dominerer

Over tre firedeler av den totale våpeneksporten i 2024 gikk til Nato-medlemsland, og verdien av denne eksporten økte med 41,7 prosent fra året før til 6,1 milliarder kroner. Dette er en betydelig endring fra 2022, da våpeneksporten til land utenfor Nato var høyere enn til medlemslandene.

– I 2024 var eksportverdien til Nato-land mer enn tre ganger så høy som verdien til land utenfor alliansen. Dette viser den økende betydningen av Nato-samarbeidet for norsk forsvarsindustri, sier Rørhus.

Sverige, som offisielt ble medlem av Nato i mars 2024, ble inkludert i Nato-statistikken for hele året. Norge eksporterte våpen og ammunisjon til en verdi av 347 millioner kroner til Sverige i løpet av året.

USA største enkeltkunde

USA var den største importøren av norsk forsvarsmateriell i 2024, med en total importverdi på to milliarder kroner – mer enn en dobling fra 2023. Dette tilsvarer omtrent en firedel av den totale norske våpeneksporten.

Ungarn var nest største mottaker med en importverdi på 1,5 milliarder kroner, også dette en dobling fra året før.

Mens eksporten til Nato-land økte, falt eksporten til land utenfor alliansen med 28,6 prosent til 1,8 milliarder kroner i 2024.

Eksporten til Ukraina, som fortsatt var den tredje største mottakeren av norske våpen, sank med 7,8 prosent til 896 millioner kroner. Donasjoner til Ukraina er inkludert i eksportverdien, men nedgangen tyder på en redusert mengde direkte salg.

Norskproduserte våpen blir stadig mer populære. Her ser vi luftvernsystemet Nasams produsert hos Kongsberg Defence & Aerospace. <i>Foto:  Mathias Klingenberg</i>
Norskproduserte våpen blir stadig mer populære. Her ser vi luftvernsystemet Nasams produsert hos Kongsberg Defence & Aerospace. Foto:  Mathias Klingenberg

Stor økning i eksport til Australia

Qatar, som var Norges største importør av våpen i både 2022 og 2023, importerte tilnærmet ingen norske våpen i fjor.

Blant land utenfor Nato var Australia det landet med størst vekst i importen av norske våpen. Totalt ble det eksportert våpen for 572 millioner kroner til Australia i 2024, noe som gjorde landet til den fjerde største mottakeren av norsk forsvarsmateriell.

– Våpeneksporten til Australia har økt markant, og landet skiller seg ut som det viktigste ikke-Nato-markedet for norsk forsvarsindustri i fjor, sier Rørhus.

På missilfabrikken Nexus lages JSM (bildet) og NSM. Der skal det produseres et ferdig missil hver dag.
Les også

Kongsberg-sjefen ville egentlig gå idrettslinja: – Min far satte foten ned

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.