Er det noen som har grunn til å være takknemlige for at nettet florerer av skurker og vandaler, så er det alle i den blomstrende datasikkerhetsbransjen.
Der er det gode tider, men også de strever med å holde følge med alle på den mørke siden.
Sikker på farten
Det som kanskje bekymrer mest for tiden er alle dingsene folk bruker, både inne og utenfor bedriftene.
Det er ingen ny problemstilling, og det finnes en rekke løsninger som beskytter mobiler, nettbrett og datamaskiner, og som sørger for at data ikke havner på avveier.
I år er det ti år siden det første mobilviruset infiserte Symbian-telefoner. Men med iOS og Android tok det av. Nå er det beregnet at 11,6 millioner mobiler og nettbrett i verden er infisert.
For ikke å snakke om hvor mange som mistes eller stjeles. I 2012 ble det glemt igjen 3000 enheter bare på Gardermoen. Mange med svært viktig forretningsinformasjon.
– Det er mange måter å utsette enheter for risiko. Mange låner dem bort til barna så de kan spille, og trusler og skadevare kan introduseres via Facebook og delte Dropbox-kontoer. Mange bedrifter legger ut sensitiv informasjon på slike kontoer uten at de tenker over hvor mange enheter som automatisk blir synkronisert med informasjonen, sier sikkerhetsingeniør Arnfinn Strand i det israelske sikkerhetsselskapet Check Point.
Les også: Flere norske firma angrepet av «løsepengevirus»
En løsning for alt
Check Point kommer nå med det de hevder er den første sikkerhetsløsningen hvor alt kan konfigureres i det samme konsollet.
Den første versjonen som lanseres i dag fungerer på iOS, Mac OS, Android og Windows, men det jobbes med flere plattformer.
– Dette er en enkel og oversiktlig sikkerhetsløsning. Blir det for mange enkeltfaktorer å holde rede på, er sjansen stor for at den blir vanskelig å bruke, både for de ansatte og for it-folkene, sier Strand.
Les også: Dette er kortsvindlernes 5 sleipeste teknikker
Tre komponenter
Check Point har designet den nye løsningen de har kalt Capsule rundt et enkelt administrasjonspanel.
Herfra kan it-administrator styre de tre hovedfunksjonene i de ansattes dingser som de tar inn og ut av bedriften.
Den første modulen sørger for å beskytte enheten mot skadevare som den utsettes for, både på innsiden og utsiden av bedriftens brannmur.
Check Point har satt opp en egen skytjeneste som tar seg av sikkerheten på enhetene:
All trafikk inn og ut av enhetene går i en kryptert VPN-tunnel og som inspiserer datapakkene.
I starten vil det være 30 slike rundt om i verden, slik at distansen blir minimert. Norge får en egen sikkerhetsskytjeneste fra i dag.
– Vi kommer til å øke kapasiteten på skytjenesten etter belastningen. Det er vår egen programvare, så det eneste vi trenger å gjøre er å øke antallet tilgjengelige servere, sier Strand.
Les også: TUs lesere har talt: Dette er de mest irriterende programmene
Sikrer dokumentene
Den andre løsningen i Capsule etablerer et sikkert miljø for forretningsdata på enheten.
Systemet installerer et kryptert miljø for forretningsdata på enheten og det kjører i en virtualisert sandkasse beskyttet fra de andre programmene og appene på enheten.
Sist, men ikke minst, blir også forretningsdokumentene sikret. Office-dokumenter og pdf-er kan automatisk utstyres med rettigheter avhengig av rollen brukeren har i organisasjonen.
Det kan bety alt fra full rettigheter til bare leseaksess og uten mulighet til å skrive dem ut eller ta skjermkutt. Programvaren på enheten sørger for at brukerne får den tilgangen som er bestemt i dokumentet.
Sender man slike beskyttede dokumenter fra seg får mottakeren en beskjed om at de kan gå inn på en nettjeneste for å få tilgang til dokumentet med de aktuelle rettighetene.
– Avhengig av hva man ønsker å sikre koster tjenestene fra 3 til 15 dollar i måneden, sier Strand.
Les også:
Ny programvare slår tilbake dataangrep ved å imitere våpenet
Avdekket store feil i antiviruspakker - her bryter de seg inn i Symantec