Apples nye operativsystem, Snow Leopard, ble lansert fredag 28. august.
OS X har lenge vært et problem for IT-gutta. Den har vært belemret med AppleTalk, en masete protokoll som stadig klogger nettverket med unødvendig trafikk, og Finder (Apples filbehandler) som har fungert dårlig mot Windows-servere.
Den største endringen som kan blidgjøre IT-avdelingen er integrert støtte for Exchange (2007) servere. Der man før måtte installere Microsoft Entourage er det nå bare å koble seg til med Mail.
iCal og Adress Book fungerer også mot Exchange slik at du ikke går glipp av møter eller firmaets felles adressebok.
Mest under panseret
Navnet på den nye versjonen av OS-et indikerer at dette ikke er en dramatisk ny visuell oppgradering. Snøleoparder er jo nært beslektet med vanlige leoparder.
Dette er en derimot en oppgradering hvor det meste skjer under panseret. Det nye OS-et er som om du hadde satt ny motor i bilen din. Den ser lik ut, men har blitt raskere.
Det er noen forbedringer av brukergrensesnittet, slik som bedre håndtering av minimerte vinduer og smartere håndtering av filer i stacks.
Forbedret forhåndsvisning er også i kategorien kjekt å ha. Det samme er den forbedrede måten å velge tekst i PDF-er på, den er nå smart nok til å kjenne igjen kolonner av tekst.
Raskere i bruk
Med den nye versjonen går de fleste ting fortere, fra oppstartstid til bruk av programmene. Forskjellen er merkbar under vanlig bruk, og skyldes utvidet 64 bit-støtte.
En artig nyhet er at Snow Leopard nå rapporterer harddiskapasitet i titallsystemet, ikke binært. 1GB er nå lik 1000 MB, i stedet for 1,073,741,824 byte.
Setter du inn en 400GB harddisk rapporteres den altså som 400 GB, ikke drøye 370 GB. Den reelle størrelsen er naturligvis den samme som før.
To andre nye, spennede teknologier er Grand Central og OpenCL. De skal gi raskere programmer ved å utnytte flerkjerneprosessorer og grafikkort på nye og bedre måter.
Dette er det vanskelig å vurdere effektiviteten av, siden det foreløpig ikke eksisterer programmer som utnytter de nye mulighetene.
Litt sikrere
Snow Leopard fikser de kjente sikkerhetshullene fra forrige versjon. Det har også fått en noe primitiv beskyttelse mot trojanere, men den har ikke antivirus.
Den har derimot automatisk oppdatering av tiddsone og skriverdrivere, og den tar fra 7 til 20 GB mindre plass enn før. Det ser heller ikke ut til å ha blitt gjort endringer i OS-et som gjør at eldre programmer får kompatabilitetsproblemer.
Snow Leopard skal altså være enklere å integrere mot bedriftens løsninger. Selv om det er gode nyheter, er det på ingen måte sikkert at Mac-er blir tatt inn i folden av IT-avdelingen helt ennå.