KUNSTIG INTELLIGENS

Ny teknologi kan flytte stortingsmakt

Utsett deg ikke unødig for store språkmodeller. Om du er nødt: Vaksiner deg med kritisk sans på forhånd.

Det er ikke få borgere som kommer til å bruke store språkmodeller som sin personlige valgomat før stortingsvalget neste år. Men språkmodellene er ikke objektive, advarer ukas TU-spaltist.
Det er ikke få borgere som kommer til å bruke store språkmodeller som sin personlige valgomat før stortingsvalget neste år. Men språkmodellene er ikke objektive, advarer ukas TU-spaltist. Foto: Ørn E. Borgen/NTB
Gabriel Qvigstad TrampeGabriel Qvigstad TrampeSivilingeniør og Ap-politiker
14. sep. 2024 - 14:01

Du har sikkert hørt om SEO – søkemotoroptimalisering. Men har du hørt om AIO? Ja, du gjettet riktig – Artificial Intelligence Optimization. Tidligere har jeg skrevet om hvordan kunstig intelligens flytter medienes fjerde statsmakt. Om ett år vil Norge ha gjennomført et stortingsvalg. Én ting sikkert: Makt skal flyttes – og hvor den vandrer, vil påvirkes av AI. 

Christian Tybring-Gjedde, uavhengig stortingsrepresentant (inntil nylig for Frp), beskrives av Chat GPT som en «utvilsomt polariserende figur» i norsk politikk. Representanten Bjørnar Moxnes fra Rødt karakteriseres som en fyr med en personlighet som splitter folk. At politikere dømmes av store språkmodeller, er noe vi må forholde oss til i 2024. Om noe, kan vi slå fast at Tybring-Gjeddes og Moxnes' AIO-team ikke eksisterer.

Jakt på ny informasjon

Som det forklares i New York Times-podkasten Hard Fork, er det enkelt å manipulere resultatene. Dette gjelder også for etablerte aktører som de nevnte stortingsrepresentantene. Modellene kutter nemlig ikke lenger bort data innhentet etter september 2021, men er alltid oppdatert. De leter etter den nyeste informasjonen og vektlegger denne tungt. Med dette øker muligheten for å kunne snu hyllest til karakterdrap eller omvendt, hvis motivet er til stede.

Det kan fremstå som uskyldig moro, men motivene finnes så absolutt der ute. I hendene på folk som ønsker å endre sammensetningen av Stortinget – og de er ikke få – er AIO et kraftfullt verktøy. Lobbyister og interesseorganisasjoner er to eksempler. Partier er et tredje. Fremmede makter som ønsker å påvirke valg, er et fjerde eksempel.

For saken er den: Det er ikke få borgere som kommer til å bruke store språkmodeller som sin personlige valgomat. Samtidig tilbyr stadig flere selskaper internasjonalt AIO-tjenester. Det er kun et spørsmål om tid før det kommer til Norge.

Falske oppfordringer

Kunstig intelligens kan altså flytte statsmakt gjennom Chat GPT. Samtidig opplevde man i januar 2024 under primærvalget i USA at velgere ble oppringt av noen som hørtes ut som Joe Biden. Budskapet fra telefonen var at velgerne skulle vente med å stemme til november. Dette var falske «robocalls», igangsatt av en politisk rådgiver for en av Bidens konkurenter. Rådgiveren er nå tiltalt og risikerer bot i millionklassen. Donald Trump har selv publisert deep fakes, ikke i lydformat, men i bildeformat. På denne måten flytter kunstig intelligens statsmakt.

Med tidsbesparelsen store språkmodeller kan gi, tyder alt på at bruken bare vil øke i omfang. Kanskje opplever vi at resultatene, i hvert fall til en viss grad, er objektive? Tro om igjen.

Du trenger kritisk sans

Vaksinen er ikke banebrytende, men likevel viktig: Ikke utsett deg unødig for store språkmodeller. Hvis du føler du likevel må, vaksiner deg med en enorm dose kritisk sans på forhånd. Still deg spørsmålet: Er det noen som kan ha fordel av å påvirke språkmodellen på den ene eller den andre måten? Hvis ja, ikke stol på svaret. For uten tunge, vitenskapelige institusjoner som går god for kvaliteten på tjenestene, bør svarene tas med så store klyper salt at det som serveres blir tilnærmet uspiselig.

Per i dag beskriver Chat GPT Erna Solberg med ordene strategisk, pragmatisk og målrettet, mens Jonas Gahr Støre er reflektert, diplomatisk, inkluderende. Spørsmålet er hvilke ord som står igjen når valgurnene stenger om ett år. Forhåpentligvis er ikke beskrivelsene mye endret.

Bjørnar Moxnes (R) mener F-35-anskaffelsen bør settes på pause etter den siste forsinkelsen med å oppnå full operativ evne for kampflyvåpenet. Her er Moxnes i vandrehallen på Stortinget i juni etter at det ble et bredt politisk forlik om langtidsplanen for Forsvaret.
Les også

Mener hele F-35-anskaffelsen må pauses: – Regjeringa må holde tilbake kjøpesummen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.